Заради нодуларния дерматит: Евтаназираха 30 крави в село Абланица

17:53, 10 май 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
30 крави са умъртвени по хуманен начин в хаджидимовското село Абланица след като една от тях е дала положителна проба за нодуларен дерматит. Това съобщи за Topnovini.bg началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.

"Става дума за стадо от 30 крави, което е ваксинирано, но едно от животните е дало положителна клиника за заболяването. Съгласно правилата, ако това се случи ние трябва да унищожим цялото стадо. На хората не им е приятно. Имахме леки пререкания, но разбраха, че това е най-добрият вариант", коментира д-р Григоров.

Той допълни, че има единични случаи в други населени места. Пет са евтаназираните днес животни в село Тешево, а в петричкото село Богородица е унищожено цяло стадо от 126 крави.

"Утре продължаваме там с друго стадо. Ще работим и в града. Надявам се да успеем да спрем заразата", заключи главният епизоолог на Благоевград.

Случай на нодуларен дерматит е регистриран и в кюстендилското село Кутугерци. Умъртвени са две крави и едно теле от стадото на на дядо Боре и баба Борка. Те изпаднали в паника когато разбрали, че животните им са болни. Продавали произведеното мляко и така припечелвали допълнително над пенсията си.

Според кметицата на селото Христина Илиева заразата е пренесена от птици, дошли от Сърбия и Македония, тъй като границата е на около 20 километра от населеното място. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама