Зеленогорски: БСП, АБВ и ДПС вървят към ляво-центристко правителство, но няма да стане

18:36, 10 май 16 / Политика 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
БСП, АБВ и ДПС вървят към единение. Считам, че има връзка между конгреса на БСП и оставката на Калфин. Започва преструктуриране на политическото пространство с идеята да се върви към ляво-центристко, а не дясно-центристко, но това няма да стане. Това коментира по БТВ съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски по повод обявеното от АБВ напускане на управлението.

„Оценявам усилият на г-н Калфин, направи и позитивни неща, но от самото начало от РБ като десни се чувствахме некомфортно с лявата политическа сила АБВ в дясното управление. В този смисъл, за нас е облекчение, че АБВ напускат“, каза още Зеленогорски и напомни, че реформаторите са имали сериозни несъгласия с определени политики, предлагани от АБВ в социалната сфера, както и че за РБ е по-важно да се изчистят различията с ПФ, защото това е важното партньорство.

Зеленогорски подчерта, че правителството остава и няма да има предсрочни изброи. Няма да тласнем страната към хаос, каза още съпредседателят на Реформаторите. „Имаме сериозни цели и продължаваме напред по управленската програма. Десните правителства също правят социална политика и не трябва да се спекулира, че излизането на АБВ ще повляе негативно на социалния елемент в това управлението“, подчерта Зеленогорски. Според него подкрепата в парламента на ГЕРБ, РБ и ПФ е достатъчна, за да не се допусне страната да бъде тласната към ляво-центристко правителство.

След днешния ден и срещата на партньорите, на която изразихме становища по Изборния кодекс, подчертахме, че и ПФ, и РБ, и ГЕРБ имаме свое мнение за промените, което не изключва да се постигне съгласие, и че за нас е водеща възможността гражданите да имат гарантирано конституционното си право на избор, добави Зеленогорски. Продължаваме разговорите и ще стигнем до златното сечение, категоричен бе той. Зеленогорски изрази удовлетворение, че са обсъдени текстовете в ИК за намаляване от 100 на 40 на заявленията за откриване на секции в чужбина, в градовете от ЕС с консулства да могат да се разкриват повече секции, за активната регистрация, район "Чужбина" и други, по които той беше оптимист, че може да се постигне консенсус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама