Награда „Стоян Михайловски“ ще получи от синдикат „Образование“ кметът на Добрич

19:04, 10 май 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Наградата за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикално дело „Стоян Михайловски“ ще получи утре кметът на Добрич Йордан Йорданов. Тя е учредена от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и ще бъде връчена на 11 май – Ден на светите братя Кирил и Методий.

Наградата се връчва на отличени учители и преподаватели, като чрез нея се популяризира сред обществеността техният професионализъм, граждански принос, талант и постижения.

По традиция синдикат „Образование“ връчва награди и на кметове на общини, началници на РИО за отлично партньорство и социален диалог: Сред отличените тази година е и кметът на Добрич.

Синдикат „Образование“ развива активно кампанията за популяризирането на учителската професия и връщане на авторитета на българския учител, професия, свързана с просперитета на държавата.

Според проучване на синдикат „Образование“, малко над 10% от завършилите педагогически специалности се реализират като учители. Причините, които спират младите да влязат в училище, е много стресовата и изхабяваща професия, както и административното натоварване на бъдещите педагози, станало трайна негативна тенденция по вина на МОН.

Друг възпиращ мотив за евентуалните педагози е катастрофално ниското заплащане в системата. Младите на възраст от 25 до 30 години с педагогическа специалност заявяват, че биха влязли в системата с начална заплата от 1500 лева. В противен случай биха избрали професия без натоварване и отговорности.

Синдикат „Образование“ предложи на МОН и Министерския съвет актуализация на бюджета за образование с 900 милиона лева, информират още от синдикалната организация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама