"Патриотите" подкрепят кабинета, но ако падне ветото за Изборния кодекс

19:55, 10 май 16 / Политика 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Нашето присъствие в групата подкрепяща правителството зависи единствено от това дали ветото на президента ще бъде прието или ще бъде отхвърлено". Това заяви председателят на Патриотичния фронт  Валери Симеонов, в коментар за ветото на президента над Изборния кодекс и оставка на Ивайло Калфин. “Ако бъде отхвърлено ветото ние нямаме проблем и ще продължаваме това, което сме правили до момента”, каза Симеонов, цитиран от „Фокус“. Попитан има ли проблем за мнозинството с оттеглянето на АБВ Симеонов каза, че не. Симеонов смята, че не са възможни предсрочни избори. „Нямат такава тежест каквато мислят, че имат колегите от АБВ. Да не говоря, че нямат никакъв сериозен аргумент. Има само два необявени аргумента като единият е конгресът на БСП – смяната на ръководството и възможността за обединението на двете партии. Втората причина беше, че имаше заседание на двете партии излязохме, направихме пресконференция и след пресконференцията изчаквайки резултата те смятаха, че ние сме тръгнали да съберат”. „За нас ветото трябва да бъде отхвърлено”, каза още Симеонов. Ветото на президента Росен Плевнелиев е за ограниченията за създаване на изборни секции в чужбина, което беше предложение на „патриотите“

Патриотичният фронт се държи най-коректно с подкрепата си, която дава за правителството, смята пък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Те нямат министри, които да са ги поставяли като условие, за да оттеглят или да дават подкрепата си“, каза Цветанов. „Когато са имали отрицателна позиция, те са си я защитавали и отстоявали. Когато са давали подкрепата си, винаги са я защитавали до край. Не като някои други наши коалиционни партньори, които от 23 народни представители, ние реално можем да разчитаме на 13 и това е видно от последните няколко месеца след ексцентричните изказвания на някои, които решиха да си поставят лични политически цели“, заяви Цветанов. Той добави, че в партията му не са разчитали реално на подкрепата на АБВ. Цветанов не смята, че са възможни предсрочни избори.

"Най-лесно е да отидем на предсрочни избори, но това не е решение на въпроса - каза още Цветанов - Ние сме длъжни да продължим напред, а това, че ще има политически спекулации, ще има политическо противопоставяне, ГЕРБ няма да бъде провокатор в подобно поведение. Ние сме длъжни в името на страната и гражданите да направим това, което се очаква от нас”, мотивира се Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама