Прокуратурата иска членове на организирана престъпна група да не бъдат наказвани

21:25, 10 май 16 / Политика 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членове на организирана престъпна група да не бъдат наказвани, дори и да са участвали в извършване на престъпление, ако доброволно се предадат или разкрият цялата информация, която им е известна за групата.

Такава промяна в Наказателния кодекс (НК) иска прокуратурата, за да може да подобри резултатите срещу организираната престъпност, съобщава „Правен свят“. Това става ясно от законодателните предложения, изброени в публикувания днес годишен доклад на прокуратурата за дейността ѝ за 2015 год.

В момента според наказателния кодекс не се наказва участник в престъпна група, ако се предаде или разкрие всичко, което му е известно, но преди да е извършено престъпление. Според прокуратурата това условие трябва да отпадне и да се помисли за въвеждане на института на "сътрудничещ обвиняем".

"Тази фигура съществува във всички съвременни развити европейски правни системи и се използва като основен способ за доказване на престъпления, извършени от ОПГ, тъй като най-добрите свидетели са самите членове на групите. Ако им бъде предложено отпадане на наказуемостта за извършеното от тях престъпление, те ще са мотивирани да разкрият всичко, което знаят за действията на групата", се казва в доклада на прокуратурата.

Предложението на държавното обвинение в тази насока е обусловено и от констатираните проблеми тъкмо по делата срещу организираната престъпност и корупцията. С тях основно се занимава специализираната прокуратурата, но в годишния доклад се подчертава, че специализираният наказателен съд е върнал 42 обвинителни акта (38.25%) от внесените общо 110.

Главният прокурор Сотир Цацаров определя тези данни като обезпокоителни, още повече че се запазва и високият процент на върнати дела за корупционни и данъчни престъпления, както и за наркотици, което според доклада сочи, че пропуските при разследването на тези дела не са отстранени.

Законодателни промени

Освен редакции, свързани с организираните престъпни групи, в доклада на прокуратурата са изложени предложения за форми на имунитет срещу свидетелстване за тежки престъпления.

Изказано е предложение за подсъдими, които са допринесли съществено не само за разкриване и доказване на престъпленията, за които са им повдигнати обвинения по конкретно дело, но и за тежки престъпления по други дела, да може да се прилага чл. 55 от НК. Той урежда случаите на изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се оказва несъразмерно тежко, и съдът налага още по-леко или го заменя.

Друго любопитно предложение е за промяна на съдържанието на чл. 282 НК за престъпление по служба с включването на по-голям кръг субекти и премахване на специалната цел, каквато е уредбата при военните длъжностни престъпления (чл. 387 НК).

Спад на исканите и разрешени СРС-та

За изминалата година прокуратурата е отчела спад, както на поисканите, така и на дадените разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС).

Исканията за СРС до съда са общо 1 287 (1948 за 2014 г.) по отношение на 894 лица. Съдът е отказал да уважи 135 искания (48 през 2014 г.), което е 10,5% от всички. В сравнение с предходната година, направените искания са намалели с 33,9%, а отказите на съда са нараснали почти три пъти.

С промените в Закона за електронните съобщения от март м.г. съдебно разрешение е нужно и за достъп до трафични данни. Според статистиката на прокуратурата от март до декември 2015 г. прокурорите са изготвили 18 151 искания за достъп до трафични данни, като отказите са 1435.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама