Всеки втори българин с алергия до 2025 г.

22:19, 10 май 16 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 2025 г. всеки втори българин ще е алергичен към нещо, прогнозират специалисти. Общо 150 млн.европейски граждани страдат от алергия, като най-разпространена е сенната хрема. Половината от хората с алергии обаче не получават правилна диагноза, както и лечение.

От алергичен ринит страдат около 25% от хората. Той се проявява като възпаление на носната кухина и в лигавицата на носа в резултат на свръхчувствителна реакция на имунната система към външни фактори и вещества. Астмата е втората най-често срещана хронична болест, която също е свързана с раздразнение на дихателните пътища. Тя обаче може да протича много по-тежко от сенната хрема. 250 хил. годишно са смъртните случаи при децата с астма в световен мащаб.

Най-честите причинители на алергии у нас са домашният прах и въздушните замърсители, както и някои бактерии, храни и лекарства.

Данните са оповестени по повод старта на Националната информационна кампания „Имате ли алергия? Да вървим заедно по пътя на превенцията и контрола!“. В рамките на кампанията граждани в редица градове ще бъдат безплатно тествани за алергии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама