Седмица с арт събития в НДК, вижте цялата програма

23:49, 10 май 16 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на 21-то издание на "Салон на изкуствата" в НДК любителите на танцовите, театралните, музикалните и визуални изкуства ще могат да се насладят на разнообразна програма.

Фестивалът се провежда ежегодно през месеците май и юни и съчетава различни форми и жанрове на изкуството – музика, танц,  театър, опера, балет, кино, изобразително изкуство. “Салонът” се е превърнал в разпознаваем и очакван от публиката фестивал.

Програмата му е добър баланс от разнородни събития, които са насочени към различни групи зрители.

Предстоящите събития в НДК 16-22 май

„CREATORIUM – ЛАБИРИНТ В ЛАБИРИНТА” в НДК е интерактивен “site specific” спектакъл от вида „театър на сетивния лабиринт”. Характерното за този вид театър е, че посетителите не са пасивни зрители, а активни участници и сътворци, които лично се срещат и взаимодействат с артистите. Посетителите преминават индивидуално през специално подготвена инсталация-лабиринт, наситена с необичайни сетивни провокации (слухови, осезателни, обонятелни, визуални и вкусови).

„CREATORIUM – ЛАБИРИНТ В ЛАБИРИНТА” е копродукция на НДК, ТЕАТЪР НА СЕТИВАТА СОФИЯ и "Асоциация Информбюро" в периода март – юни 2016 в Националния дворец на културата – НДК. Представления: 19 и 20 май от 18:00 часа.

Интерактивният проект „БЕБЕШКА ПИЕСА” е предназначен за деца на 2 и 3 годишна възраст и техните родители. Пиесата се играе в Зала 4 от 10:00 и 11:30 часа на следните дати: 18 и 22 май.

Театралната игра вплита базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика. Проектът, чиято продължителност е 30 минути, е консултиран с психолог и съобразен с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност чрез преживявания да опознае заобикалящия го свят.

От 16 до 23 май във фоайето на Зала 6 ще можете да разгледате изложбата на Елизабет Калм. Откриването ще се състои на 16 май от 20:00 часа. Събитието е част от „САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“ 2016.

Специално за „Салон на изкуствата”, сборният смесен хор от Париж, под диригентството на Цветан Добрев, гостува на българската публиката с концерт

„Български резонанси в Париж” – 16 май (понеделник) в Зала 6 от 19:00 часа.

LIBIDO Project е заглавието на най-новия нестандартен и забавен музикален проект с участието на класическите музиканти от QUARTO QUARTET и група AKAGA. Екстравагантна и неочаквана комбинация от фънк, фюжън, джаз, класика, DJ бийтовете на DJ Borche, прекрасни секси женски вокали и мулти-инструменталното включване на Мишо Шишков без съмнение ще разпалят страстите в Зала 1 на НДК. На 17 май от 20:00 ч. цял куп великолепни професионални музиканти се събират на сцената с амбицията да представят един абсолютно нов и различен по звучене, настроение и емоция денс проект – с примамливото заглавие LIBIDO Project. Голяма част от програмата в него ще се състои от напълно нови, специално замислени и създадени от QUARTO & AKAGA денс-парчета. А ако някой все пак разпознае любима своя песен, то със сигурност, тя ще е добре “маскирана” с нов аранжимент и поднесена в забавен летен вариант, в унисон с настроението на проекта.

Празничен концерт на Клуб ЮНЕСКО „Леондардо Да Винчи“ и честване на деня, в който България се присъединява към международната организация, ви очаква на 17 май в Зала 6 от 19:00 часа. В концерта участват: Анна Георгиева – цигулка; Кристина Хинова – цигулка;

Йоана Кадийска – мецосопран; Атанас Кръстев – виолончело; Емил Бояджиев – пиано; Йоана Райчева – пиано; Изпълненията са с оркестър. Концертът се организира под патронажа на Националната Комисия за ЮНЕСКО към МВнР и с финансовата помощ на Столична Община. Събитието е част от XXI „САЛОН НА ИЗКУСТВАТА“.

На 17 май в Зала 9 от 19:00 часа ще се състои камерен концерт „Годишнини“ - 260 г. от рождението на Моцарт и 160 г. от смъртта на Шуман. С участието на Димо Димов, пиано и Петьо Бобев, кларинет. Събитието е продуцирано от НДК и е част от XXI „САОН НА ИЗКУСТВАТА“.

Концертът на Камелия Тодорова “Нощи в бял сатен” ще е един от основните акценти на XXI “Салон на изкуствата” в Националния дворец на културата (НДК). Той ще се проведе на 18 май 2016 г. (сряда) от 19:00 ч. в Зала 1 на Двореца.

“Нощи в бял сатен” е ретроспективен поглед върху творчеството на Камелия Тодорова, с акцент върху емблематичните ѝ български песни от началото на 80-те години като "Прошепнати мечти", "Не ме гледай така, момче" и "Песен за синия балон", както и световни джаз и соул композиции. Специално място в програмата ще заеме и представянето на нов материал, сред който песента "Красив спомен", написана за Камелия Тодорова от дъщеря ѝ Рейчъл Роу.

Празничен концерт на Национален фолклорен ансамбъл "ФИЛИП КУТЕВ" – честване на 65 години от създаването на Ансамбъла – 19 май от 19:00 часа в Зала 1. Концертът е изпъстрен с най-ярките песни, инструментални мелодии и танци, създадени през изминалите години. От Филип Кутев, Маргарита Дикова, Красимир Кюркчийски, Михаил Йорданов, Иван Кавалджиев, до Георги Андреев, Георги Генов и Ивайло Иванов, като автори. Авторските, както и автентичните народни песни, ще изпълват звуково, пластично и цветово сцената.

Късо кино в ДНК | NEXT GENERATION, посветено на новото поколение съвременни и утвърдени режисьори като в това събитие фокусът е върху Драго Шолев - режисьор на игралния филм "Подслон" и документалния "Сега и завинаги" – 19 май от 19:30 ч. в ДНК.

Камерен концерт „Поздрав от Виена“ – за първи път на българска сцена ще се представи необичано дуо - един от водещите европейски саксофонисти Михаел Крен и неговата партньорка, изтъкнатата пианистка Евгения Радославова. И двамата музиканти са възпитаници на Виенската инструментална школа и с много стил, за подбрали впечатляваща програма за публиката на „Салон на изкуствата”, която ще представят на 21 май от 19:00 ч. в Зала 9 на Националния дворец на културата (НДК).

Литературен клуб „Перото“

Костадин Костадинов е не само успешен издател, но и писател, който с новия си сборник „Заливът на Ифигения” ще наруши дългогодишното си мълчание. Представянето ще бъде в понеделник (16 май) от 19:00 часа.

Среща с именити български писатели и учени, Литературна гостоприемница към НЧ „Д-р Петър Берон” ви очаква на 17 май (вторник) от 18:00 часа.

Дебютната документална книга на Стаси Кара – “Като на кино” ще бъде представена на 18 май (сряда) от 19:00 часа. Увлекателно, в традициите на добрата репортажна журналистика, Стаси Кара разказва за директните си срещи с филмовия свят, за блясъка и цената на известността, за изборите и предизвикателствата, за приключението да се прави кино. В пълния им вариант са включени интервюта с някои от най-големите холивудски актьори, сценаристи и режисьори. Сред тях са: Кевин Спейси, Уилям Дефо, Никол Кидман, Том Харди, Тим Рот, Ема Томпсън, сър Кенет Брана, Камерън Диас, Джейми Фокс, Бенедикт Къмбарбач, Том Хидълстън, Кейт Уинслет, Еди Редмейн, Алисия Викандер и много други. Премиерата на "Като на кино" се осъществява със съдействието на Издателство Colibri. Книгата ще бъде представена от Светлозар Желев и Георги Тошев, а актьори ще прочетат откъси от интервютата. Събитието е част от XXI „Салон на изкуствата“.

Представяне на романа победител в „Ръкописът”: „Аз още броя дните”, Георги Бърдаров ви очаква на 19 май (четвъртък) от 19:30 часа.

В петък (20 май) от 18:00 часа Ангел Ангелов ще представи книгата си с гатанки и логически игри.

Превърналото се в традиция неделно четене – „Четенето е сладко“ ще се случи на 22 май от 11:00 часа в Литературен клуб „ПЕРОТО“.

ДНК 16-22 май

КЪСО КИНО В ДНК | NEXT GENERATION

19 май | четвъртък | 19:30 ч.

Билети: 6 лв. на касите на Билетен център НДК и на място в ДНК половин час преди началото.

КЪСО КИНО В ДНК | NEXT GENERATION e посветено на новото поколение съвременни и

утвърдени режисьори като в това събитие фокусът е върху Драго Шолев - режисьор на игралния филм "Подслон" и документалния "Сега и завинаги".

На 19 май от 19:30 ч. в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс ще бъдат представени:

ХАБАНЕРА | анимационен филм | 5'

Анимационна изненада...

 

ТРЯБВА ДА ТИ КАЖА НЕЩО | игрален филм | 15'

Момиче лъже майка си, че отива на екскурзия в планината. След като напуска дома си, се

среща с по-възрастния си приятел. Той я завежда в болница, където тя трябва да направи

нелегален аборт.

ПОСРЕДНИКЪТ | игрален филм | 23'

Тринайсетгодишният Алекс не може да намери място за своя велосипед...

ПРЕДИ ЖИВОТА, СЛЕД СМЪРТТА | игрален филм | 13'

Краят на войната. Офицер екзекутира последните пленници пред очите на собствените си войници. Единственият ѝм шанс да останат живи е да изсвирят на цигулка част от симфония на Бетовен. За него този смъртоносен ритуал струва повече от живота му и живота на бойците.

В ролите: Йоанна Темелкова, Искра Радева, Свежен Младенов, Валентин Ганев, Дани

Рашев, Александър Марков, Койна Русева, Деан Донков, Цветан Даскалов

ТОТАЛНА ЩЕТА

Сдружение „Метеор” и  ДНК

20 май | петък | 19:30 ч

автор и режисьор: Ани Васева

драматург: Боян Манчев

художник: Георги Шаров

музика: Константин Марков

участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев

ТОТАЛНА ЩЕТА е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата,

изкуството. За безпричинните афекти. Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена “Тотална щета”.

„Няма пречки пред любовта (освен физически).”

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

Билети:  10|8 лв

VATAFF PROJECT

21 май | събота | 20:00 ч.

Билети: 15 и 10 лв.

Vataff project е микс от електронна музика и автентични инструменти от цял свят, които оформят уникален музикален стил – психеделично техно и амбиент с акустичен звук.

Живото изпълнение на Vataff project се допълва от специално изработена мултимедийна визия от TODOR WARP. Идейният заряд и основател на проекта е Виктор Маринов – жива легенда на българската електронна сцена, „високотехнологичен и аналогов до трансцендентност”, както го определят в музикалните среди. Стилът да смесва в участията

си електронен лайв акт с изпълнения на традиционни музикални инструменти придава на

проекта бутиков характер на изпълненията и води до многобройни участия по света. На 21

май заедно с Виктор в проекта специално участие ще вземат и Веселин Митев, Петър

Делчев, Росен Захариев и Антон Карадимчев.

 

СРЕЩИ В ТАНЦА

Съвременни танцови спектакли за деца от 6 до 10 г.

Съвместно с Арт Офис и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

22 май | неделя | 11:00 ч.

8 май: Ана Петкова и Ина Гергинова

22 май: Бояна Радкова и Гергана Илиева

Хореограф и модератор на дискусията: Петя Мукова

СРЕЩИ В ТАНЦА е съвместен проект на Фондация „Арт Офис” и холандската танцова компания „Де Стилте”, специлизирана в развитието на съвременен танц, предназначен за детски аудитории. „Де Стилте” е един от малкото професионални трупи за съвременен танц в Европа, който се е посветил изцяло на развитието на нови аудитории и работата за и с детски публики. Холандските танцьори са разработили специална методология, която им позволява да предлагат високо професионален културен продукт с характерните за съвременния танц изразни средства и пластичен език, без да подценяват (но и да поставят на изпитание) детските възприятия. Дуетите за различни възрастови групи, включени в програмата, са базирани на оригинална хореография и музика на „Де Стилте” и са разработени от български танцьори.

Кино „Люмиер“ 13-19 май 2016 г.

13. 05., петък

19:00  ЛЕГЕНДАТА – документален филм за Нешка Робева реж. Владимир Щерянов;  България, 2016, 75 мин.

20:30 Джеймс Франко , Шарлот Гензбур, Мари-Жозе Кроз и Рейчъл Макадамс във филма на Вим Вендерс ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД (Every Thing Will Be Fine); Германия-Канада-Франция-Швеция-Норвегия, 2015, 118 мин.

14. 05., събота

16:45  ЛЕГЕНДАТА – документален филм за Нешка Робева - реж. Владимир Щерянов; България, 2016, 75 мин.

18:15 Джеймс Франко, Шарлот Гензбур, Мари-Жозе Кроз и Рейчъл Макадамс във филма на Вим Вендерс ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД (Every Thing Will Be Fine); Германия-Канада-Франция-Швеция-Норвегия, 2015, 118 мин.

20:30   ФРАНКОФОНИЯ (Francofonia) реж. Александър Сокуров; Франция-Германия-Холандия, 2015, 87 мин.; Венеция – Конкурсна програма

16. 05. понеделник

17:30   Специално събитие

Прожекция и дискусия за реформите в образованието НАЙ-ГОЛЯМ ШАНС ЗА УСПЕХ (Most Likely to Succeed); реж. Грег Уайтли; САЩ, 2015, 86 мин., документален

20:30 Джеймс Франко, Шарлот Гензбур, Мари-Жозе Кроз и Рейчъл Макадамс

във филма на Вим Вендерс ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД (Every Thing Will Be Fine); Германия-Канада-Франция-Швеция-Норвегия, 2015, 118 мин.

18. 05., сряда

19:00   Специално събитие: РИТЪМЪТ НА СЪРЦЕТО, реж. Стела Арищиева; България, 2016, 30 мин., документален

20:00 Джеймс Франко, Шарлот Гензбур, Мари-Жозе Кроз и Рейчъл Макадамс

във филма на Вим Вендерс

ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД (Every Thing Will Be Fine)

Германия-Канада-Франция-Швеция-Норвегия, 2015, 118 мин.

19. 05., четвъртък

19:00   ШЕКСПИР Е ЖИВ - Великите шекспирови екранизации

Ленард Уайтинг и Оливия Хъси в РОМЕО И ЖУЛИЕТА (Romeo and Juliet)

реж. Франко Дзефирели

муз. Нино Рота

Великобритания-Италия, 1968, 152 мин.

3 награди „Златен глобус” – за най-добър англоезичен чуждестранен филм, изгряващ актьор на Ленард Уайтинг и изгряваща актриса на Оливия Хъси

„Давид на Донатело” за режисура

2 награди “Оскар” – за операторско майсторство и костюми

БАФТА за костюми

2 номинации за „Оскар” – за най-добър филм и режисура

6 номинации за БАФТА – за режисура, поддържащ актьор на Джон Макенъри, поддържаща актриса на Пат Хейууд, монтаж, музика и сценография

2 номинации за „Златен глобус” – за режисура и музика

Цени на билетите за Легендата – 6/4 лв.

Цени на билетите за Ритъмът на сърцето – 6 лв.

Цени на билетите за Франкофония - 7/5 лв.

Цени на билетите за Всичко ще бъде наред,

Най-голям шанс за успех и Ромео и Жулиета – 8/6 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама