Освещават флаговете в конкурса за копие на знамето на Червеноводската чета

06:50, 11 май 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В рамките на проект „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета”, СТПД „Академик" обявиконкурс за ушиване на най- автентично копие на знамето на Червеноводската въстаническа чета,което през 1876 г. е знаме и на Ботевата чета.

В конкурса имаха възможност да участват ученически групи, студентски клубове, читалища и др. Крайният срок за предаване на знамената беше 5 май, съобщават организаторите.

Eдни от най- важните дейности по проект „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета” са свързани по време с Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета” Козлодуй-Околчица, който ще се проведе от 27 май до 2 юни.

Във връзка с това днес, 11 май, от 11 часа в храма „Св. Архангел Михаил” в с. Червена вода, ще стане освещаването на знамената, участващи в конкурса, по подобие на историческото събитие от 21.09.1875 г, когато в същата църква поп Стоян и поп Кръстьо освещават знамето на Червеноводската чета.

Освен представители на знаменните екипи в освещаването ще вземат участие и „четници” oт Русенския регионален клуб „Ангел Кънчев” на Национално дружество „Традиция”. На 11 май, след обяд, жури ще класира представените за конкурса знамена и ще определи знамето победител.

На 12 май, от 16:30 ч., пред главния вход на Ректората на Русенския университет ще се проведе кратко тържество и велошествие за изпращане на участниците в колопохода „По пътя на знамето на Ботевата чета” с маршрут през петте румънски пристанища, от които на 16 и 17 май 1876 г. Ботевите четници са се качили на кораба „Радецки” (Гюргево – Зимнич – Турну Мъгуреле - Корабия – Бекет)  с продължение през Оряхово до оброчния кръст и Паметника на Ботевата чета на козлодуйския бряг.

Колопоходът е организиран от СТПД „Академик” с подкрепата на Русенския университет „Ангел Кънчев” чрез Студентски съвет и Университетския спортен клуб.

На 27 май представителна група от Русе ще се включи в 70-ия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета" и ще носи знамето-победител в конкурса. След края на похода то ще бъде предоставено на Регионалния исторически музей.

Проект „Под знамето на Червеноводската въстаническа чета” се осъществява с подкрепата на Общинска фондация „Русе- град на свободния дух” и BH – социален проект на Еконт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама