Шумен чества своя празник

07:14, 11 май 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Град Шумен чества своя празник днес. 11 май е датата, на която цялата православна общност чества Светите братя Кирил и Методий.

Именно в Шумен - на 11 май 1813 г., се е състояло първото гражданско честване на делото на светите равноапостоли.  И затова днешната дата е утвърдена като празник на града.

През 2000 година официално е приет и химнът на града "От тука започва България" по текст на Антонин Горчев, музика – Хачо Мисакян, в изпълнение на Асен Масларски.

За да се популяризира датата 11 май днес във всички шуменски училища ще се проведе открит урок. Празникът за първи път е обявен за неучебен със заповед на кмета Любомир Христов, но във всички школа и детски градини ще бъде издигнат флагът на града, а децата ще пеят химна на Шумен "Оттука започва България". За да научат и знаят текста му, общината е осигурила 10 000 флайера с текста на химна, които ще бъдат раздадени на ученици и родители.

Целият днешен ден в Шумен е наситен с различни прояви.

В 10,30 ч. пред сградата на общината ще се състои церемония по издигане на българското, европейското и знамето на Шумен. В 11 ч. е тържествената сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат връчени наградите на Шумен за изкуство и култура.

По същото време пред кметството започва състезание по стрийт баскетбол, а в зала "Плиска" ще има състезания по волейбол, баскетбол и хандбал.

На откритата сцена на площад "Освобождение" ще започне фестивалът "Дни на изкуствата", в който ще се включат детски и ученически формации. През целия ден на откритата сцена ще се представят различни групи и формации. От 18 ч. там е спектакълът на ДКТ-Стара Загора "Фолклорна магия", а от 19 ч. – концертът на групите "The Lefties" и "Ignore the hate".

В парка до общината Регионалната занаятчийска камара организира "Базар на занаятите", в който ще участват 25 майстори от страната.

В 18,30 ч. пред Драматично-кукления театър "Васил Друмев" ще бъде даден старт на фестивала Друмеви театрални празници. Фестивалът в Шумен продължава до 16 май, като всеки ден на двете сцени на театъра ще се играят хитови български постановки.

Празничната програма за 11 май ще продължи в 19,00 часа, когато шуменски групи ще излязат на сцената пред хотел “Мадара”, з ада подгреят рок бандата “Сигнал”, която е специален гост за празненствата на града.

След концерта на "Сигнал" небето на Шумен ще бъде огряно от празнична заря.

От 11 май в Шумен се дава старта на майските културни празници. По време на целия месец в града ще се случат над 100 прояви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама