Бургас се превръща в открита библиотека тази нощ

07:26, 11 май 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас се превръща в открита библиотека днес, 11 май, от 18.00 часа. Тогава започва петото, юбилейно издание на националната инициатива "Нощ на литературата". Събитието ще се проведе паралелно на три любими градски пространства - галерия-музей "Георги Баев", открита сцена "Охлюва" до Културен център "Морско казино" и Експоцентър "Флора".

Художниците Добрин Вътев, Митко Димитров, Лора Янева ще "рисуват" с думи на открито, в градината на галерия-музей "Георги Баев" /бул. "Демокрация" 6/. Предимството се отстъпва на талантливата Лора и тя ще открие четенето с откъс от"Диктати" на Левенте Кирай. Провокативният автор ще се прочете и от Добрин Вътев от 18.30 часа. Веднага след това ще звучи и в изпълнение на председателя на "Дружеството на бургаските художници" - Митко Иванов.

Инициативни майки от фейсбук групата "Мамите на Бургас", както и десетки бургаски ученици също ще популяризират съвременната европейска преводна литература.

Откъс от обичания маестро на хумора и забавните истории Тери Пратчет ще звучи на открито в пространството до "Флора" - Бургас. Тук инициативата ще открие актрисата Деница Кючукова, която сега се е отдала на най-прекрасното занимание - майчинството.

Заслужено място в проявата има романът "Пражкото гробище" на гения на съвременната литература Умберто Еко. През февруари тази година светът се сбогува с големия италиански писател, но заплетените сюжети, увлекли милиони читатели по света остават вечни в хрониките на световното литературно наследство. Повече от 40 бургаски ученици от различни гимназии в града ще се включат в инициативата "Нощ на литературата" на открита сцена "Охлюва".

Всички текстове ще звучат на всеки половин час, като началото е обявено за 18.00 часа. На бургазлии и гостите на града им остава само да се забавляват и да обикалят по различните "литературни точки".

Събитието "Нощ на литературата" е инициирано от Чешкия център в София. Негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC "България", Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт, Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама