Електронният идентификатор влиза за второ четене в парламента

07:51, 11 май 16 / Политика 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В първия работен ден след Великденската си ваканция, депутатите ще гласуват на второ четене законопроекта за електронната идентификация. Това предвижда първата точка от дневния ред на депутатите, който предстои да бъде гласуван на днешното редовно пеланарно заседание.

Основна цел на законопроекта е регламентация на основните компоненти за стартиране на електронното управление и ползването на електронни административни услуги от гражданите. Очакванията са електронната идентификация да спести около 20 млн. човекочаса годишно на гражданите за попълване на бланки, лични документи, пътувания, чакане, опашки. Изграждането пък на електронна инфаструктура - около 60 млн. лв. Въвеждането на електронната идентификация е с оценка за икономически ефект в размер на 300 млн. лева от рационализиране на услугите. Предлага се удостоверението за електронна идентичност да се издава за срок на валидност пет години. Освен това идентификаторът може да залегне в основата за гарантиране на електронното гласуване. 

Самият електронен идентификатор ще бъде уникален за всеки човек, за който е издадено удостоверение за електронна идентичност. Право на такъв ще имат български граждани и чужденци, които притежават ЕГН и съответно личен номер на чужденец. Въз основа на електронния идентификатор може да се направи еднозначно разграничаване на едно лице от други във виртуалната среда с цел осигуряване на достъп до информационни системи или осигуряване на възможност за извършване на електронни изявления.

В началото на месец март имаше спор между ГЕРБ и Реформаторския блок  за текста от законопроекта, който предвиждаше въвеждането на чипове в личните карти. Тогава председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се обяви против чиповете и предложи текстът да отпадне от закона. Реформаторите пък бяха категорично "за", тъй като чрез тях електронното гласуване ще бъде по-ефективно. Мотивите на Цветанов бяха, че по закона за българските документи за самоличност в личните карти не могат да се слагат биометрични данни. Така според него двата закона си противоречали и трябвало проблемът да се изясни, за да не се стига до хаос.

В края на април правителството одобри промени в закона за българските лични документи и на практика позволи личните ни карти да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис. Така се създаде възможност личните документи да съдържат и чип с биометрични ни данни. Няма да се налага задължителна смяна на личните карти. Тя ще става поетапно, при изтичане на настоящите.

В седмичната проектопрограма на парламента е предвидено в четвъртък депутатите да обсъдят и подписката, инициирана от "Шоуто на Слави", за провеждане на национален референдум. Той е по шест въпроса, по които днес правната комисия ще произнесе. До този момент вътрешната комисия одобри национаолното допитване, а един от въпросите е свързан с прекия избор на началници на областни и районни управления на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама