1600 деца ще се включат в общобългарския събор „С България в сърцето” в Каварна

08:02, 11 май 16 / Култура 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 1600 деца ще се включат в трите дни на тазгодишното издание на Общобългарския младежки фолклорен събор „С  България  в  сърцето”, който ще се проведе в Каварна за 13-и пореден  път.

Тридневният събор започва на 13 май от 10 часа на площад „Защитата на Каварна“.

Тази година организаторите отчитат рекордно участие. Децата от българските общности в чужбина, които ще се включат във форума, са 600. Участниците от България са около 1000.

На сцената на събора ще излязат също певецът Илия Луков, който е съорганизатор на форума, певицата Галина Дурмушлийска и трио Чаушеви.

Началото е поставено през 2004 година  по инициатива на  продуценска къща „Пирина” и Община Каварна. Оценен по достойнство от Министерство на културата, още на следващата  2005 година съборът е включен в националния календар за значими културни събития.

Участвали са повече  от  6000 младежи – потомци  на прокудените от турското робство българи в Албания, Банат, Косово, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Украйна. Няколко хиляди талантливи младежи, предимно ученици от различни селища на страната, показват своята  дарба като  изпълнители на народни песни и  на народни музикални инструменти, а танцовите състави винаги успяват да взривят хилядите  присъстващи  слушатели, които не могат да устоят на изкушението да се хванат на хорото.  Точно това даде идеята на Анна Караангелова, инициаторката на събора  и за  „Най-дългото хоро” в София - на 2 май 2005 година,  в което участваха 11 961  любители  на най-обединяващото  и устойчиво през вековете народно  изкуство.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама