Европейският парламент обсъжда мигрантската криза и бъдещето на Шенген

08:30, 11 май 16 / Свят 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос ще говорят пред Европарламента за мигрантската криза и бъдещето на шенгенското пространство.

По време на парламентарната сесия миналата седмица ЕК предложи промяна на Дъблинското споразумение. Системата, уреждаща коя държава членка на ЕС е отговорна за обработката на молбите за убежище ще бъде обсъдена от евродепутатите и Комисията в сряда.

През април евродепутатите гласуваха резолюция, която настояваше за замяната на критерия в коя страна първо е пристигнал кандидатът за убежище с обща схема, която да гарантира, че всички държави членки поемат своя справедлив дял кандидати.

В сряда евродепутатите, Съветът и Комисията ще обсъдят и как да се възстанови цялостното функциониране на шенгенското безпаспортно пространство, предвид въвеждането на гранични проверки и временното затваряне на границите от страна на основни държави членки в отговор на нарастващите потоци от мигранти и търсещи убежище.

Някои държави членки наскоро информираха Европейската комисия, че желаят да продължат действието на временния контрол на вътрешните граници за още шест месеца.

На 4 май Комисията реши да продължи пропорционалния контрол на вътрешните граници за период от най-много шест месеца, който може да бъде подновен отново не повече от три пъти за период не по-дълъг от две години, в Германия, Австрия, Швеция, Дания и Норвегия, която не е държава членка на ЕС, но участва в шенгенското пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама