Ивайло Калфин зачеркна идеята за предсрочни избори

09:02, 11 май 16 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Това, което се случва в страната, хич не прави привлекателна идеята за предсрочни парламентарни избори. Те не са добра опция, не водят до стабилност, но всичко е в ръцете на управляващите. Пред тях има две опции – преформатиране на кабинета и предсрочни избори

Това каза вицепремиерът и социален министър в оставка Ивайло Калфин в ефира на БНТ.

По думите му решението за оттеглянето му от правителството е било взето от Националния съвет на АБВ. „Аз изпълнявам това решение. Много дълги спорове водихме. Още откакто участваме в правителството, имаше гласове, че не можем да реализираме нашите ангажименти“, допълни той.

По думите му са се натрупали проблеми, свързани с начина, по който се управлява страната, но отбеляза, че е работил комфортно в правителството с подкрепата на премиера.

Калфин посочи, че от АБВ неведнъж са назовавали проблемните сектори -  отбрана, сигурност, външна политика, икономическа политика и енергийна политик.

По повод твърденията, че АБВ напуска правителството, за да предизвика политически трус заради започналото проучване за нефт и газ в Черно море, Калфин заяви, че тези проучвания няма да спрат.

"България трябва да направи максималното да използва ресурсите на своя територия. При условия, при които държавата има полза от това. Важното на руския газ за България е транзитът, който минава през нас и таксите, които взимаме. Консумацията при нас не е голяма. Това е една от критиките, свързани с Южен поток, където чакаме от Брюксел някой нещо да ни каже", каза Калфин.

По отношение на БСП той заяви, че случилото се на конгреса е изненадващо за него и призна, че то дава надежди за евентуално отваряне на диалога и сътрудничество.

Според него АБВ се е позиционирала като една европейска лява партия и излиза в опозиция, което не значило, че по важни въпроси няма да подкрепя работещи решения. Калфин каза, че в момента не гледа към президентските избори като кандидат.

„В АБВ все още не сме обсъждали кандидатурата. Това е процес, който предстои да мине, тъй като президентските избори са важни“, каза вицепремиерът в оставка. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама