Сенатът на Бразилия решава съдбата на Дилма Русеф

09:15, 11 май 16 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сенатът на Бразилия ще гласува днес по процедурата за импийчмънт на президента Дилма Русеф. Държавният глава на най-голямата южноамериканска страна може да бъде отстранена от власт заради подозрения, че е фалшифицирала държавния бюджет , за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015 г. Миналата седмица политическата фигура от български произход за първи път беше замесена и в корупционния скандал с "Петробрас", тъй като главният прокурор поиска от Върховния съд да позволи започването на разследване срещу Русеф за възпрепятстване на правосъдието.

Русеф категорично отхвърля всички обвинения и смята, че най-добрият изход от ситуацията са предсрочни избори. „За да променим курса на това, което ще се случва до 2018 г., има само един път – да променим програмата на правителството чрез преки избори“, каза тя пред привържениците си.

Скандалите около политическия елит идват на фона на най-тежката икономическа криза в страната през последните десетилетия.

Ако процедурата по импийчмътн бъде одобрена, Русеф ще бъде отстранена за 6 месеца, докато трае делото срещу нея. Нейният пост ще бъде временно поет от вицепрезидента Мишел Тремер. Ако бъде призната за виновна и свалена окончателно от власт, Тремер ще остане държавен глава до изборите през 2018 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама