“Спасете Пирин” и от 8-хилядника Анапурна (видео)

09:26, 11 май 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Послание за запазването на Националния парк “Пирин” се чу и от 8-хилядника Анапурна, намиращ се в Непал. Това стана, след като алпинистът Боян Петров успя да изкачи високия връх.

От базовия лагер той изпрати послание в защита на природата у нас и конкретно на парка.

“Анапурна е първият 8-хилядник, изкаачен от човешки крак.

И в последните 56 дни успяхме да се качим и ние. Експедицията ни беше от 30 души и оставихме в местната икономика над 200 000 долара. Върхът е част от националния парк Анапурна, който е най-големият в Непал и никой никога не си е и помислял да го намалява”, разказва той.

“За съжаление, съдбата на Пирин, нашият български, един от трите национални парка, е поставен под въпрос. Природата е една от останалите ни ценности, на които всички се възхищават. Българските природозащитници са достойни хора, които заслужават уважение, защото се борят за обществена кауза”, казва Петров във видеопослание.

И допълва: “В последните години, откакто се изработва новият план за управление на Национален парк “Пирин”, аз съм изключително разтревожен като гражданин и като служител на Българската академия на науките”.

В края на видеото се вижда негова снимка, на която той държи надпис “За Пирин”/”Save Pirin”.

Пирин е и част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО, и от европейската екологична мрежа Натура 2000. Въпреки това опитите да се улесни застрояването на вековните му гори не престават, казват от “За да остане природа в България”.

Видеото може да видите ТУК.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама