Кметовете на Разград и Исперих сред номинираните в класацията "Кмет на месеца"

09:30, 11 май 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметовете на Разград д-р Валентин Василев и на Исперих Бейсим Руфад са сред номинираните в класацията "Кмет на месеца" за месец май. Номинациите са на екипа на портала на българските общини кmeta.bg.

Вотът за май е на тема „Развито земеделие”.  Д-р Василев и Руфад са сред петимата номинирани кметове на общини с над 20 000 души, заедно с кметовете на Карнобат, Марица и Харманли.

Мотивите на kmeta.bg за номинацията на кмета д-р Валентин Василев са, че община Разград е предприела редица мерки, с които цели да насърчи земеделските стопанства на своята територия. През 2015 година, чрез отдаване под наем, Община Разград е предоставила 857 имота от общинския поземлен фонд с обща площ 3 806,726 дка за развитие на зърнопроизводство. Отдадени под аренда са и имоти от общинския поземлен фонд за създаване на масиви с трайни насаждения с обща площ от 1 800 дка. Към 31.12.2015 г. с договори е учредено възмездно право на ползване върху имоти и части от имоти (общинска собственост) с обща площ 171 дка за устройване на пчелини. В подкрепа развитието на рибарството през 2015 г. са отдадени три язовира на концесия. Отдадени под наем са 101 имота, представляващи общински мери и пасища с площ 8 681,351 дка за развитие на животновъдството.

Сред аргументите за номинацията на кмета на Исперих Бейсим Руфад е, че земеделието е структуроопределящ отрасъл в икономиката на общината. Наличните значителни поземлени ресурси, съставляващи 77% от общата територия на общината и благоприятните почвено-климатични условия превръщат земеделието в основен източник на доходи. Обработваемата земя в общината е над 275 109 дка. Средно на жител на общината се падат по 11,08 дка, което значително превишава средния размер за страната. Общата площ на Държавен поземлен фонд е 20 304,985 дка, а общата площ за оземляване е 10 814 дка. Приблизително 48% от площите в общината се засяват със зърнени култури - пшеница, ечемик, царевица, като добивите от пшеница и ечемик са над средните за страната. Значително място заемат и площите със слънчоглед - 14%. Добре развито е и овощарството, преди всичко отглеждането на вишни. Отглеждат се още малини и ягоди, както и зеленчуци, но върху по-незначителни площи.

Селскостопанската земя в общината възлиза на 276 948 дка, от която: 12 899 дка са трайни насаждения, 2 987 дка необработваема, 240 560 дка обработваема и 20 502 дка са пасища. Трайна тенденция е увеличаване делът на обработваемата земя спрямо общата земеделска територия. Значителен поминък в общината създава отглеждането на тютюн. В района на община Исперих се намират най-големите селскостопански производители в Разградска област, които осигуряват стотици работни места.

Най-много гласове засега има кметът на Исперих Бейсим Руфад, като за него са гласували 63%. След него е кметът на Разград д-р Валентин Василев с 18 на сто. Трети в класацията с 9% е кметът на Харманли, а кметовете на общините Карнобат и Марица са съответно с пет и два процента.

Всеки може да подкрепи своя кмет на страницата на конкурса kmet.kmeta.bg.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама