Пловдив се включва в Европейската нощ на литературата

09:51, 11 май 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската нощ на литературата тази година започва със символичен старт днес от 18 часа. Проявата стартира за пръв път през май 2012 г. в София, по инициатива на Чешкия център и в нея веднага се включват културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България - Британски съвет, Гьоте институт, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Италиански културен институт,Полски институт,Унгарски културен институт, Културно-информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и посолствата на Австрия, Дания, Ирландия, Румъния.

Град Пловдив ще се включи за четвърти път, заедно с още 10 български градове - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Шумен, Перник и Добрич.

В България, Нощта на литературата се провежда за пети път, в международен мащаб – за десети. И през тази година участват големи европейски градове от повече от 30 държави, сред които: Вроцлав - Европейска столица на културата за 2016 г., Лондон, Париж, Лисабон, Будапеща, Братислава, Хамбург, Берлин и други. 

Основната цел на „Нощта на литературата“ е популяризирането на съвременна, европейска, преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност и нетрадиционното място за четене. На всеки половин час, във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език, прочетени от популярен човек. Във Великобритания, например Нощта е подкрепена от знаменитости като Кейт Мос, Марк Лоусън и Иън Макмилън.В някои европейски държави през последните години, интересът е толкова голям, че отделните прояви, включени в събитието, продължават повече от месец, превръщайки се в най-големия европейски литературен фестивал. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама