Петков: Неведнъж сме определяли решенията на правителството като вредни за демокрацията

09:56, 11 май 16 / Политика 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много пъти по време на разговори с мандатоносителя сме определяли определен подход на налагане на решения като абсурден – не просто неприемлив, а като вреден за демокрацията.

Това заяви зам .-председателят на ПП АБВ Румен Петков в ефира на БТВ. Коментарът му е във връзка с излизането на партията на Георги Първанов от властта и подадената оставка на вицепремиера му Ивайло Калфин.

Според Петков не е взето спонтанно решението АБВ да предложи на конгреса на партията да оттеглим подкрепата си за управлението на страната. Това било така, защото в продължени на близо година те системно и аргументирано поставяли въпроса за начина, по който се управлява страната и за начина, по който се прави политика.

„Не в дванадесет без пет, а в дванадесет и пет се поставя ключов въпрос с настояването: „Дайте сега бързичко да го решим". Последният пример с Изборния кодекс е изцяло в този контекст. Хвърля се Народното събрание в един абсурд и после се чака да видим как ще се вадят горещите картофи от огъня“, посочи Румен Петков.

Той определи като покушение срещу демокрацията искането да бъде свита предизборната кампания на 20 дни, да се забранят местните коалиции и социологическите проучвания по време на кампанията.

„А какво се случва в енергетиката? Защо няма отговори? Ние не искаме да носим отговорност за този кредит, който беше изтеглен за да се плати на американските централи в „Марица-Изток". Питахме какво прави делегация на енергийното министерство в Китай и води ли преговори за изграждане на нова ядрена мощност и с какъв мандат - не ни отговориха“, каза Петков.

Той попита колко пъти вече са поставяли въпроса и за „неадекватната ни външна политика“ и колко пъти АБВ трябва да кажат, че не се прави така.

„Има една черта, която мандатоносителите от ГЕРБ преминаха по един много брутален начин и това прави нашето участие в управлението невъзможно", заяви още зам.-председателят на АБВ.

Според Петков решението на Националния съвет на АБВ вече е провокирало натиск от страна на представители на партията мандатоносител. „Аз искам да успокоя министър-председателя и неговия кабинет, защото вчера са търсени нашите заместник-областни управители и са призовани да бъдат така любезни да си подадат оставките. Ние не сме Реформаторския блок и манталитетът на АБВ е съвършено друг“, обяви той и допълни, че се изтеглят от конфигурацията, която подкрепя кабинета и изтегляме хората си от изпълнителната власт.

„При нас шизофренния елемент да сме в опозиция, но всичките ни заместник-министри, министри, областни и заместник-областни управители са там в управлението, е невъзможна. Да са спокойни, че ние не сме Реформаторският блок и за нас столът в управлението не е средство за изхранване“, категоричен е Румен Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама