20 опита за телефонни измами в Шумен за ден, две жени се вързаха

10:46, 11 май 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две жени от Шумен са били измамени по телефона вчера следобед, близо 20 са опитите за измами, за които шуменци са информирали в полицията. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.

С 1000 лева е била измамена 81-годишна жена от града. На домашния й телефон се обадил мъж, който се представил за лекар и поискал пари за лечение на нейна родственица. Жената хвърлила през терасата сумата от 1000 лева и по-късно установила, че е измамена.

Друга шуменка била измамена с 2000 лева и 2000 евро, като в този случай измамниците са отправяли закани и са действали изключително нагло. Малко преди 16 часа на домашния телефон на 75-годишна жена позвънили непознати и поискали пари за лечение на неин близък. Жената затворила телефона, след като разбрала, че става дума за измама.

Последвало второ обаждане, в което измамниците настоявали да й бъде дадена исканата сума, последвали  заплахи към нея и близките й. Тя отново затворила. Малко след това получила трето обаждане, в което мъж се представил за полицай и й казал, че следят група, която заплашва по телефона граждани и им иска пари.

Обяснил, че са засекли разговор между тях и я помолили да съдейства за залавянето на измамниците. Дали указания на жената да предаде исканата сума, за да могат да ги задържат. Казали й да постави парите в плик, да ги остави на посочено място и да се отдалечи без да се обръща, тъй като се очаква да има престрелка с измамниците. С идеята, че помага на полицията жената оставила плик с 2000 лева и 2000 евро на пейка и си тръгнала. Малко по-късно разбрала, че е измамена.

 За пореден път от полицията призовават хората да не се доверяват на непознати по телефона. "Ако с Вас по телефона се свърже човек, който се представя за полицай и настоява да му помогнете да залови измамници като хвърлите или оставите някъде парите, е сигурен белег, че става дума за измама. Не губете самообладание ако получите обаждане от непознати, които отправят към вас закани. Прекъснете веднага разговора, обадете се на телефон 112 и съобщете какво ви се е случило", съветват от полицията.

Помощ и съвет могат да бъдат потърсени от дежурните полицаи на телефони 054 800- 588 и 054 877-221. От ОД на МВР напомнят, че полицейските служители при изпълнение на служебните си задължения задължително се легитимират с карта или личен знак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама