Театрали ще дискутират спектаклите за деца в Търговище

10:51, 11 май 16 / Култура 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дискусия на тема "Постдраматичният, традиционният, скучният: Постигнатите и непостигнати сценични форми на спектаклите за деца" с участието на драматурзи и др. театрални специалисти, теоретици и практици в създаването на постановки за деца ще се проведе днес в Търговище в рамките на програмата на международния фестивал "Вълшебната завеса".

Особено важна тема на тази среща ще е презентацията на Световната асоциация на театрите и театралите, създаващи спектакли за деца, която ще поднесе Диана Кржанич Тепавац, Президент на организацията в Сърбия и Член на Изпълнителния комитет на АССИТЕЖ Интернешънъл, обявиха организаторите от Драматичния театър. Те допълниха, че това ще е и първото представяне на културната институция като нов индивидуален член на асоциацията и първа за България контактна точка.

Това е ай-голямата асоциация, която обединява чрез 86 национални центъра и мрежи повече от 100 страни с хиляди театри и театрали на 5-те континента. Основана е през 1965 г. с цел по-доброто общуване между театралите от двете страни на желязната завеса. Тогава в правилата на това общуване са стояли редица политически елементи. През 90-те години, след края на студената война, и правилата за членство и развиване на мрежите се променят.

Сред целите на асоциацията са изхождайки от Конвенцията за правата на детето, да представлява и отстоява пред правителствата възможностите на театъра като изключителен инструмент за възпитание и създаване на радост на всяко дете, независимо от социална, религиозна и пр. принадлежност; да промотира висококачествен театър във всички жанрове – куклен, драматичен, танцов, пантомима и пр.

България е сред основателите на АССИТЕЖ и активните й членове още през 60-те години на миналия век. С индивидуалното членство на Драматичен театър - Търговище днес се възлагат големи надежди за съживяване на общността у нас, коментираха от търговищката драма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама