Започна празникът на Шумен (снимки)

12:04, 11 май 16 25 934 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Летателен балон, окичен със знамето на Шумен, посрещна гражданите и гостите на града пред сградата на Общината, където официално започнаха празненствата за Деня на Шумен – 11 май.

За празника тържествено бяха издигнати флаговете на България, Шумен и Европейския съюз. Честта да издигнат знамената получиха артистът Стефан Сотиров и изявените шуменски ученици Александрина Михайлова и Валентин Младенов.



Стотици жители и гости на града се събраха пред сградата на администрацията и заедно изпяха химните на родината, на Шумен и Европейския съюз.

„Ние носим самочувствието, че Шумен е люлка на българското духовно възраждане. Тук са се раждали хора и идеи, които са оставили трайна следа в българската история и култура. Благодарение на видни общественици, творци, просветители, предприемачи градът ни е възприемал духа на новото. Големият смисъл на празници като днешния е не просто да си припомним миналото, а да се върнем към това, което сме били и да кажем какви искаме да бъдем. Сигурен съм, че всички обичаме Шумен.



Убеден съм, че можем да пренесем този дух в съвремието и да направим града си такъв, какъвто той заслужава да бъде – модерен, с европейски облик, икономически развит, по-привлекателен и проспериращ. Вие сте хората, с които заедно ще напишем неговата нова история. Част от нея е и днешният 11 май. Пожелавам  ви много настроение и честит празник!”, поздрави шуменци кметът на града Любомир Христов.

За шуменци празникът продължава с куп атрактивни прояви, а на площад “Освобождение” на откритата сцена цял ден ще се изявяват танцови и певчески ансамбли.

Иконата на Светите братя Кирил и Методий посрещна управниците на Шумен в 363 зала на администрацията, където се проведе тържествената сесия на Общинския съвет.



На тържественото заседание присъстваха областният управител Донка Иванова, заместник областните управители Петко Шаренков и Селиме Кърджалиева, депутатите от Шуменския регион Иван Иванов, Стефан Желев и Ралица Тодорова, почетни граждани на Шумен, гости от други градове.

Своите поздравления към съветниците и гражданите на града отправиха кметът на града Любомир Христов, председателят на Общинския съвет Борислав Беджев, народни представители, съветници, представители на политически партии, много гости.



В словата си всички призоваха за съвместна работа, за да се превърне Шумен в модерен европейски град.

Поздравителни адреси за празника на Шумен поднесоха президентът на България Росен Плевнелиев, посланикът ни в Украйна Красимир Минчев, който е шуменец, председателят на синидката на българските учители Янка Такева.

14 изявени шуменци и колективи днес получиха “Наградата на Шумен” за изкуство и култура. Отличените бяха наградени днес по време на тържествената сесия на Общинския съвет. 



Ежегодните награди се присъждат за конкретни творчески постижения през миналата 2015 г.

Отличени са Детски танцов ансамбъл „Веселяче” – колективна награда в категория „Танц” и Школата „Дърворезба” при Обединения детски комплекс в Шумен, колективна награда в категория „Приложни изкуства”. Мая Михайлова, индивидуална награда, Виолета Кънчева и Мария Здравкова –колективна награда в раздел „Литература”.

Екипът на спектакъла „Старопланински легенди” по Йордан Йовков, получи колективна награда в категория „Театър”.



Журналистката Надежда Романова от „Topnovini.bg” е отличена в раздел „Публицистика и журналистика”, Арт школа при ОДК с ръководител Теменуга Христова в раздел „Изобразително изкуство”.

В категория „Музика” журито гласува за детски хор” Бодра песен” при ОДК Шумен, колективна награда, и за гайдаря Недялко Недялков, индивидуална.

В категория „Танц” индивидуална награда получи хореографката Пенка Великова. В раздел „Архитектура” бе награден  арх. Милен Мънков. Доц. Валентин Кулев взе  индивидуален приз в раздел „Изобразително изкуство”.

В категория „Дейци на изкуството и дарители” колективната награда бе връчена на хор „Симеонис”. В същата категория индивидуална награда взе преподавателката по народно пеене и тамбура Русанка Андонова от Обединената школа по изкуствата в Шумен.

Десетки деца се събраха пред сградата на Общината, където се проведе турнир по стрийт баскет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама