Изваждат язовир "Тополово - 2" в Асеновград от експлоатация

12:26, 11 май 16 25 1121 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Язовир "Тополово - 2" в Асеновград ще бъде принудително изваден от експлоатация, заради компрометирани диги, съобщи за зам.-кметът на града инж. Петър Бояджиев за радио "Фокус" - Пловдив.

По думите му, новосъздадена комисия към Областната администрация в Пловдив е направила оглед на язовирите на територията на Асеновград. "От комисията бяха изготвени предписания и съответно протоколи. По отношение на язовир "Тополово – 2" беше издадено предписание да бъде затворен, ако в срок до август месец не се закрепят компрометираните диги, които са в най-лошо състояние. Язовирът е във фокуса на нашето внимание от миналата година. Предвидени са средства за ремонт и има изработена количествено-стойностна сметка. Средствата не стигат за всичко и затова сме предвидили в близките дни изпускане на язовира. Ще бъдат укрепени дигите и ще се ремонтира изпускателния кран, който не функционира в момента. За цялостно реновиране са необходими средства в порядъка на 660 000 лева, а се разполага с малко над 200 000 лева, които ще стигнат за частичен ремонт и елиминиране на притесненията относно язовир "Тополово – 2", коментира Бояджиев.

Относно другите язовири на територията на Община Асеновград, инж. Петър Бояджиев каза, че те са под постоянно наблюдение. "Утре комисията отново ще прави оглед на язовирите с представители на общината. Подсигурен е екип и кола, за да се свърши тази работа. Нямаме притеснения за "Тополово – 2". Просто ще си свършим работата, но няма да я свършим до края. Надявам се, ако успеем, догодина изцяло да го реновираме", коментира зам.-кметът . По думите му, общинските водоеми на територията Асеновград са между 10 и 20.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама