Ще се радвам, ако АБВ и БСП имат общ кандидат за президент, надява се Калфин (обновена)

12:33, 11 май 16 / Политика 25 261 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще се радвам, ако АБВ и БСП имат общ кандидат за президент. Не търсете в оставката ми връзка с всякакви предстоящи политически събития през тези месеци. Очакваме с оптимизъм след конгреса на БСП да видим и от там какво ще бъде поведението. С излизането си в опозиция, АБВ ще засили критичната си оценка. Има два варианта към правителството - или някакви персонални реформи, или спад на доверието и подкрепата в правителството. Бих се радвал да видя правителство, което работи амбицирано, така че да изкара целия си мандат.

Така вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в оставка Ивайло Калфин обясни мотивите си за подадената вчера оставка от поста, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Все пак той уточни, че работил комфортно в това правителство, но преминаването от изпълнителната в законодателната власт не било от най-вълнуващите упражнения. Не бил взел и решение дали ще продължи работата си като депутат в парламента. По думите му екипът му си тръгва, както било нормално. Така избор на следващия министър ще бъде по какъв начин ще си формира колектива.  

 

"Решението ми за оставка е мотивирано на базата на година и половина в управлението. Имаме критики към правителството, свързани със забавянето и незапочването на важни реформи, загуба на скорост на правителството. Темите са свързани със сигурността, различни ресори, например икономическата политика", обясни Калфин. 

На въпрос с какво от АБВ подразнили Реформаторския блок, той отговори, че реформаторите казвали, че са се отървали от левия елемент в политиката. Според него дори имали основание до известна степен, тъй като било безспорно, че внесли ляв елемент. По думите му РБ си имат техните проблеми, като един от тях е раздвоението им, което влияело негативно. "Получи се едно разклащане на правителството. Когато един партиен лидер стане министър, той затваря всякакви възможности за персонални промени. Партийният лидер трудно си подава оставката от министерското място без да си подаде и от партийния пост", добави той.

Като за последно той благодари на всички, включително и на медиите и обясни, че целта на АБВ била това, което се правило да има максимална публичност. Калфин подчерта, че в социалното министерство не е имало никакви "политически четки и всякакви други почистващи елементи".

"Подадох си вчера оставката след решение на Националния съвет на АБВ. Решението ще бъде взето в неделя на конгреса. Подадох я малко по-рано. Това, което най-много ни притеснява в АБВ, е, че не виждаме целенасочени усилия за преструктуране на българската икономика. Другата част от мотивите ни е трудната комуникация между партиите и управляващата колиция. Съветът за развитие така и не успя да стане работещ орган", обясни Калфин. 

Той се оплака, че много пъти били изправени в парламента пред решения, които трябвало да се взимат в последния момент. Калфин даде пример с Изборния кодекс и посочи, че били гласувани в зала абсурдни текстове. 

"По отношение на работата ми в министерството, благодарен съм и на премиера, и на колегите ми от правителството. Винаги сме търсили решения, които са общи и важни за всички. Имах възможност да работя достатъчно отговорно, имахме пълното съдействие на парламентарните групи, които подкрепяха мнозинството в парламента. За тази година и половина свършихме доста работа в областта на труда и социалната политика", отчете Ивайло Калфин. 

Калфин депозира оставката си вчера, като тя беше приета от министър-председателя Бойко Борисов. Днес той беше на последното си заседание в Министерски съвет, където изказа благодарност към премиера и към екипа, с който работил безпроблемно за последната година и половина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама