Кметовете в Шуменско не искат социален работник за шеф на „ВиК”

12:50, 11 май 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметовете на общините Никола Козлево, Каолиново,Венец, Върбица,Хитрино, Велики Преслав са против предложението бъдещите управители на ВиК-Шумен ООД да са с дипломи за специалности, различни от областта на водоснабдяването и канализацията, стана ясно след проведеното днес Общо събрание на водоснабдителното дружество. От събранието отсъстваха кметовете на Нови пазар и Каспичан.

Акционерите – кметовете на общините в Шуменска област и представител на държавата, обсъждаха днес промяната в  дружествения договор, касаеща разширяване на специалностите, които могат да притежават бъдещите кандидати за поста управител на “ВиК – Шумен” ООД, а именно “за управители се избират лица, които имат висше образование в области: социални, стопански, правни и технически науки”.

Досега в дружествения договор бе записано, че за управител се избират специалисти с висше образование и квалификация в областта на водоснабдяването и канализацията. 

Представителят на община Шумен зам.-кметът по стопански дейности Росица Антонова заяви, че е подкрепила предложението, като не е съгласна само с възможността новият управител на ВиК да е завършил специалност „Социални дейности” .

Единствено представителят на държавата Иван Крачунов, експерт в МРРБ е подкрепил предложението за конкурса за нов управител да се кандидатират висшисти с по-широкия кръг от специалности.

Според кмета на Хитрино Нуридин Басри, предложението за разширяване на кръга от специалности подсказва, че се търси политическо решение.

 „Няма логика дружеството да се ръководи от хора с по-обща квалификация, точно обратното то трябва да бъде управлявано от доказан специалист, иначе в България трябва да има общо висше образование и всеки да става за всичко”, категоричен бе Басри. 

Затова кметовете от Шуменско ще продължат да настояват ВиК инженер да оглави дружеството. Избор на нов управител ще има, защото предстои пенсионирането на досегашния – инж. Светлозар Дамянов.

Вероятно ще бъде насрочено ново Общо събрание, стана ясно след приключване на днешното, което се проведе при закрити врата. Журналисти не бяха допуснати в сградата на водоснабдителното дружество нито преди началото, нито след края на събранието.

По информация на няколко от кметовете, които участваха в него, отчетът на дружеството за миналата година е приет, а управителят инж. Дамянов е освободен от отговорност за 2015 г. , като се приема, че всичките му действия са били в интерес на дружеството. Взето е и решение за покриване на загубите на дружеството за 2015 г. от други резерви на предприятието.

След приключване на общото събрание, управителят на „ВиК”-Шумен не бе открит за коментар.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама