Личностите на Пловдив, събрани в колосалния "Пловдивски справочник"

13:08, 11 май 16 / Култура 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
576 страници, 10 години събиране на материали и 2 години работа, олицетворяват "Пловдивски справочник", който е новият колосален труд на Димитър Райчев.

"Албумът е подчинен на идеята да се съхрани историята на Пловдив, като акцент в изданието са личностите от отминалата епоха на Града под тепетата. Хората в този град, независимо от етноса и религията си, винаги са живели като българи, правейки града една голяма мултинационална общност", поясни на медийното представяне на книгата Райчев.

Справочникът включва имената, адресите, професиите, кооперациите, сдруженията, гилдиите на всички най-видни пловдивски търговци, занаятчии, комисионери, предприемачи, износители, тютюнотърговци и почти всички заети в икономиката от Освобождението през 1878 г. до 1944 г.

В изданието са поместени над 1200 снимки – портрети, фотоси на магазини, ателиета, фабрики и др., някои от които се публикуват за първи път. "Изключително предизвикателство бе да се получи еднородна визия на книгата, защото се работеше с разнородни материали и изображения", съобщи художникът Александър Гьошев, чието дело е оформлението на изданието.



"Книгата се подготви много трудно, заради обема на фактите, които поместихме в нея, но този труд е перла в историята на града. Информацията е събирана от всички възможни места и не е пропуснато нищо, което фигурира в библиотека "Иван Вазов", Държавния архив, Историческият музей и др.", заяви авторът.

"Любопитното и сензационното, е че създадохме такъв сборник. Нищо, което е поместено не ме учудва, защото съм се сблъсквал с личностите при създаването на "Пловдивски алманах" и "Пловдив завинаги", поясни Райчев. За читателя, обаче, интересни ще бъдат цитатите от периодичния печат, които представят бита и събитията на отминалата епоха.

"Пловдивското градоначалство предупреждава всички граждани, които са се опитвали да линчуват жените с деколтета и голи ръце и са ги пръскали с боя, че е дадено нареждане до полицейския участък да задържат и съставят актове, на всички лица, които по този противозаконен начин ограничават свободата на гражданите", като това е съобщение след Първата световна война, когато хората започват да променят облеклото си.

Официалното представяне на "Пловдивски справочник" ще се състои от 18 часа на 12 май в зала "България" в Международен панаир-Пловдив. Изданието по традиция ще представи президента Петър Стоянов (1997-2002 г.)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама