Вицепрезидентът помилва осъден за убийство

13:09, 11 май 16 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осъден за убийство е единственият помилван от началото на годината с указ на вицепрезидента Маргарита Попова. Това става ясно от публикувания тримесечен отчет на Комисията по помилването, пише “Правен свят”.

Става дума за 38-годишен българин, който е осъден на 5 години затвор за убийство, извършено в афектно състояние след непредизвикано въоръжено нападение от пострадалия.

Мнението на комисията е било, че мъжът "не представлява опасност за обществото и отсъства обществена необходимост да изтърпява остатъка от наказанието за престъпление, извършено при специфични обстоятелства в младежка възраст". Указът на вицепрезидента обаче е за помилване с 1 година от остатъка от наказанието, което означава, че осъденият ще излезе от затвора чак следващата година.

Любопитно в случая е, че престъплението е извършено през март 2001 г., когато мъжът е бил на 23 години, но окончателната присъда е постановена едва през септември 2013 г. не по негова вина. Комисията подчертава, че са налице данни, че той е съдействал на съдебните органи и дори е настоявал за ускоряване на процедурата.

"Посегателството е единствено в живота му. Молителят работи в затвора, има отлична характеристика, многократно е награждаван, като не е допускал нито едно нарушение. Рискът от рецидив е изключително нисък и очертава напълно завършил корекционен процес", се казва още в предложението за помилване.

Другото предложение за помилване е за 70-годишна жена, която е осъдена на 3 месеца затвор за държане на акцизни стоки без бандерол. Престъплението е било извършено в изпитателния срок на условно осъждане на 3 месеца затвор за същото по вид престъпление. Жената е признала вината си, но е обяснила, че е извършила престъплението "заради изключително тежкото здравословно състояние на дъщеря ѝ, която страда от психично заболяване, чиито симптоми ползването на предмета на престъпленията облекчава".

Комисията подчертава, че изпълнението на наказанието е отложено, защото няма кой друг да се грижи за дъщеря ѝ, а такива грижи били жизнено важни. Предложението е жената да бъде помилвана и с двете наложени наказания, но няма издаден указ на вицепрезидента, а случаят отново се разглежда заради подадена повторна молба.

От началото на годината комисията е отказала помилване по 103 молби, като най-честите мотиви са, че то би представлявало омаловажаване на тежестта на извършеното и пренебрегване на опасността, която осъденият продължава да представлява за обществото (в 55% от случаите). Друг водещ мотив за отказ са констатациите, че не са налице изключителни обстоятелства, които да правят изтърпяването на наказанието през остатъка му прекомерно или нецелесъобразно (в 35% от случаите).

"Най-често след постановяване на присъдата не са настъпвали никакви обстоятелства от естество да направят наказанието непропорционално тежко, поради което помилването би представлявало юридическа преоценка на същите факти, въз основа на които съдът е определил наказанието. Такова действие би представлявало ревизия на съдебния акт, с която се нарушава независимостта на съдебната власт, на която е конституционно възложено да осъществява правосъдието", посочват от комисията.

Данните сочат, че най-голяма част от молещите за помилване са осъдени на до 10 години затвор. Като "редовни молитиели" са определени осъдените на доживотен затвор и доживотен затвор без замяна. Най-често молби за помилване идват от затвора в София (16), като комисията уточнява, че "продължават да са необичайно малко с тенденция да намаляват" разгледаните молби на затворници от големите затвори във Варна (5) и Бургас (7).

В отчета на комисията са посочени и следните екзотичните мотиви на затворници, които искат помилване: отегченост от престоя в затвора; очакване на молителя, който е без образование и трудова биография, да получава на свобода сигурен месечен доход от заплата от поне 1400 лева; разбиране на молителя, че заслужава да бъде помилван, тъй като многократно е молил за това; самооценка на молителя, че е твърде млад, за да лежи в затвора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама