Басът на съвремието Орлин Анастасов открива седмите "Дни на музиката в Балабановата къща"

13:32, 11 май 16 / Култура 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световноизвестният оперен певец Орлин Анастасов ще открие седмото издание на "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив, съобщи артистичният директор на фестивала Мила Павлова. Басът на съвремието излиза на сцената на Дома на културата на 14 май от 18.30 часа заедно с Ралица Ралинова - сопран, пловдивчанина Никола Таков - пиано, който живее и работи във Франция, и Хора на пловдивските момчета".

"Да поканя Орлин Анастасов, е моя отколешна мечта, все още не мога да повярвам, че той е тук. Винаги съм вярвала в чудесата, те винаги съпътстват този фестивал от самото начало", сподели Павлова.

Анастасов получава широка известност след удостояването му с Първа награда на Международния конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" през 1998 г. През следващата година той печели авторитетния конкурс на Пласидо Доминго "Опералия" в Пуерто Рико. Пее на всички големи оперни сцени - "Арена ви Верона", "Ковънт Гардън", "Ла Скала", Римската опера, Парижката "Гранд опера" и много други.

Звездният бас сподели, че непрекъснато получава покани от всички оперни театри в България, но дори да е свободен, отказва, защото му липсва предизвикателство. Случайно се запознал с Мила Павлова в една пловдивска сладкарница и след като се разровил и разбрал за какъв точно фестивал става въпрос, бил силно впечатлен.

"В България няма такова събитие, в определени аспекти се доближава до "Мартенски музикални дни", но там нивото през последните години падна страшно много. Това, което се случва в Пловдив, е страхотно, дава се възможност на много музиканти, които по друг начин българската публика няма как да чуе", каза Анастасов.

На 15 май в Балабановата къща от 11.30 часа ще звучи музиката на камерен ансамбъл "Микстет". Концертът под мотото "Словото на барда и музиката на неговото съвремие" е посветен на 400 години от смъртта на Уилям Шекспир.

Виолончелистът Станимир Тодоров и пианистът Виктор Вълков ще свирят на 17 май от 18.30 часа в Балабановата къща, а непосредствено преди концерта ще бъда открита изложбата на Христина Скечъл "Изкуство с тийнейджърски дух".

Звездна среща за пръв си дават в Пловдив концертмайсторът на Оркестъра на Френското национално радио Светлин Русев - цигулка, и пианистът Евгени Божанов. Те ще свирят на 28 май от 19 часа в Концертна зала.

Големият детски концерт с участието на Симфоничния оркестър на НУМТИ "Добрин Петков" и Народния хор на АМТИИ с диригент проф. Костадин Бураджиев е на 29 май от 18.30 часа на Римския стадион.

Университетският театър на Нов български университет пък гостува на фестивала с танцовия спектакъл Exselsior на 4 юни от 18.30 часа в Баня "Старинна".

На 9 юни в Концертна зала се представят Пламена Мангова - пиано, и Оркестърът на Държавна опера - Пловдив, а гост-диригент ще е неотразимият Йордан Камджалов.

Всички кларинетисти ще тръгнат към Пловдив на 23 юни, когато от 18.30 часа в Балабановата къща ще свири посланикът на кларинета Филип Купер (Франция) заедно с пианистката Екатерина Тангърова. На 25 юни от 11.30 часа отново в емблематичната къща в Стария град цигуларката Стойка Миланова, флейтстката Ейда Джоунс (САЩ), кларинетистът Вангел Тангъров и пианистката Екатерина Тангърова ще представят "Майсторството на майсторите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама