Откриха паметника на Алеко на "Витошка" (снимки)

14:07, 11 май 16 25 968 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докато Алеко гледа любимата си планина Витоша, гражданите и гостите на София ще се наслаждават на неговия паметник. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на официалното откриване на паметника на писателя Алеко Константинов под звуците на софийския филхармоничен оркестър и пред погледите на десетки гости и граждани на града. Тя допълни, че освен да се снимаме до него, трябва и да го четем, и да се замисляме върху неговото творчество, защото има на какво да ни научи.



Статуята е поставен в началото на пешеходната зона на бул. „Витоша“. В ръка писателят държи своя "Бай Ганьо", а указателни стрелки над него сочат към Чикаго, Прага, Виена и родния му град Свищов. До Щастливеца стои куфар, който символизира готовността му за пътешествия. Скулптурата е дело на скулптора Борис Борисов и архитекта Пламен Цанев, които спечелиха конкурса за изработване на скулптура на Щастливеца,обявен от Столичната община.



„За мен е важно, когато направим нещо, то да се хареса на повечето хора. Мисля, че се получи това и с паметника на Алеко. Най-важното е, че е жива фигура, която може да радва и да напомня за великия българин. Алеко ни научи да обичаме града си“, каза още Фандъкова.



„Алеко може би го знаем всички, но може би не го познаваме достатъчно добре. Мислител, публицист, писател, общественик, юрист, пътешественик. Много са сферите на дейност на големия българин. Един истински ренесансов човек, който може да се впише във всяка една епоха. Той ни учи да бъдем критични, но и да бъдем самокритични“, каза Фандъкова.



По нейните думи Алеко ни е научил и да сме народ, който умее да се присмива над себе си, което не го може всеки народ. Тя отбеляза, че идеята за паметника е преживяла голямо развитие, като е минала през различни експерти, които не са само от сферата на изкуството, но и социолози, които са проучили общественото мнение.



„Алеко не е обикновен човек. Той не е един от отминаващите българи по „Витошка“. Той седи една педя над земята. Искаше ми се малко постамента да бъде по-висок. Същото си мисля и за паметника на Радой Ралин, който пък е съвсем стъпил на земята. Сатириците не са обикновени хора. Когато им се правят паметнци, трябва да са на една педя над другите. Това ги издига“, каза впечатлен от скулптурата на българския творец главният редактор на сатиричния вестник „Стършел“ Михаил Вешим пред София Topnovini.bg. Той каза още, че „ганьовците“ трябва да се променят и да станат „Алековци“. Но побърза да допълни, че за жалост няма „Алековци“, а „ганьовци“ има много.





Младежите, които се разхождаха по пешеходната зона в центъра на града също споделиха позитивното си мнение за изработката на скулптурата и за поставянето й точно на мястото, от което Алеко гледа към планината Витоша. Повечето от тях предпочитат „Бай Ганьо“ пред „До Чикаго и назад“, защото сравняват Алековият герой със съвременния българин.



„Паметникът е много добре направен, впечатлена съм“, каза Виктория, която е ученичка.



„Харесва ни много. Скулпторът е направил истински Алеко!“, каза развълнувано госпожа Бойчева пред София Topnovini.bg. Тя сподели, че всеки един миг из планината е бил щастие за нея и за брат й, защото от устата им винаги е звучал Алеко.



„До Чикаго и назад“ е най-емблематичното произведение на твореца, с което ще го запомнят, тъй като е от тяхното поколение, разказа баба Надка. Двете жени са убедени, че младото поколение днес чете произведенията на Алеко. „Без младото поколение не може да съществува нито София, нито животът“, допълни Бойчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама