Въвеждат временна строителна забрана в „Кайсиева градина“

14:44, 11 май 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъде въведена временна строителна забрана в квартал „Кайсиева градина“. С това се ангажира кметът Иван Портних по време на заседанието на Общинския съвет. „Подобна беше ситуацията и със 17-ти микрорайон в „Левски“. Анонсирахме, че сме готови да инвестираме 8 млн. лв. за облагородяване на района, но към днешна дата няма как да реализираме проекта, защото отново имаше провокации. Сега подобна е ситуацията с „Кайсиева градина“ - имаме амбициозна инвестиционната програма, която може да превърне този район в еталон. Правилният път е в един разумен диалог с експертите да бъдат изчистени проблемни теми, затова съм поел ангажимент да наложа временна забрана за строителство. Нека се вземе разумно решение, за да не стане така, че след 4 години да имаме нов проблем. Защото планът за квартала е приет през 2010 г., а днес, 6-години по-късно, се генерира едно противопоставяне между хората“, каза той.

Искането за строителното вето дойде от съветника Костадин Костадинов. Той поиска и документът да мине през ресорните комисии. Така ще бъде постигнат компромис между обществените интереси и правата на собственици на реституираните имоти. Според него е възможно въпросните частни терени да получат статут на зелени площи, което ще означава, че няма да може да се строи върху тях.

„Прави впечатление, че там, където Община Варна анонсира сериозни инвестиционни намерения и започва да решава проблеми на цели райони, изведнъж започва противопоставяне на хората. Нека хубавите неща, които могат да се случват в града, не бъдат спъвани с изкуствено създадена конфронтация, защото се появява усещането, че има определен кръг хора, които искат в града нищо да не се случва. Остава впечатлението, че конфликти се генерират винаги, когато заявим готовност за работа в кварталите. Нека не се поддаваме на мъгляви интереси, които с изкуствени стъпки спират естествения ход на развитието на града. Съгласен съм, че трябва да има диалог, защита на обществения интерес и закона, но не трябва да се противопоставят едни граждани на други в една некоректна ситуация“, заяви още Иван Портних. Коментарът му беше провокиран от искания на граждани и съветници да бъдат спрени или отменени ПУП-овете на „Чайка“ и на „Кайсиева градина“.

По време на заседанието пък две групи варненци започнаха да се наричат „селяни“. Причината да се нападат взаимно стана новият подробен план за „Кайсиева градина“. Едната група не иска застрояването, което планират от общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама