Съдебната реформа е плаха и неуверена, според доклад на Лозан Панов

16:20, 11 май 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Реформата на съдебната система е още твърде плаха и неуверена, нужни са спешни мерки за оптимизирането на работата на третата власт и колкото по-бързо те бъдат реализирани, толкова по-изпълнима ще е целта на тази реформа – бързо, качествено, компетентно, предвидимо и носещо справедливост правосъдие в Република България. Това пише в доклада за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2015 г. Той беше внесен днес от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той посочва първите важни стъпки, които не са направени през 2015 г., но са неотложни за 2016 г.: „Най-значимата, въпреки видимата и донякъде разбираема съпротива, е промяната на съдебната карта на страната при отчитане на демографските изменения, настъпили през последните 25 години, и постигане на равномерно натоварване на съдиите”.

Според статистическите данни, върху които се базират изводите за натовареността, за пореден път е ясно изразено, че има значителна неравномерна натовареност на съдилищата в страната както от едно и също ниво, така и между отделните инстанции.

„Промяната на съдебната карта е процес, който трябва да започне след един искрен и прагматичен диалог между съдебната власт, от една страна, и централната и местните власти в отделните съдебни райони, от друга. Изключително важно е тази реформа, от която не можем да бягаме повече, да не се състои в механично сливане на структури, а да бъде извършена след разумна преценка на баланса между достъпа до правосъдие и икономическите параметри за издръжката на съдебни звена с ниска натовареност”, пише Лозан Панов в доклада си.

В документа пише още, че отново от всички власти зависи и изготвянето на обстоен анализ за дейността на специализираните наказателни съдилища и за тяхната ефективност, като този анализ трябва да отговори на въпроса дали те са изпълнили целите, за които бяха създадени преди няколко години и дали ресурсът, който съдебната система и обществото ни отделят за съществуването им, е оправдан.

Според председателя на ВКС трябва да продължи и намаляването на броя на военните съдилища. Другите важни стъпки, които съдебната система трябва да направи през 2016 г., посочени в доклада, са: премахване на финансирането за незаетите щатни бройки; оптимизация на цялата администрация на абсолютно всички нива – във върховните, апелативните, окръжните, районните съдилища; въвеждане на нов деловоден софтуер за администриране на делата; изработване на критерии за изчисляване на натовареността на съдебните служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама