Кристиан Таков: Българинът е жестоко разкрачен между две ценностни системи

16:40, 11 май 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българинът е жестоко разкрачен между две ценностни системи. Това каза преподавателят по право доц. Кристиан Таков на дискусията "Съдебната реформа - А сега накъде?", провела се във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" преди дни.

В нея участие взеха още бившият правосъден министър Христо Иванов, представители на Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки” и студенти.

„Едната е формално приеманата от българина прозапдна ценностна система. Тя се осланя на правото, реда и справедливостта. Другата е родово-общинната – верността към семейство, приятели и тесен кръг от познати“, обясни доц. Таков.

Според него причината за това раздвоение е комплексна. В днешния прекалено задръстен с информация свят човек много трудно може да се ориентирате и да реагирате на различните сигнали, идващи от най-различни места.

„Идват някакви и ви казват: „Месоядството е престъпление“. Идват други и ви казват: „Природата загива“. Трети ви убеждават, че климатът драстично се променя. Вие не знаете кого да слушате. Ако се вслушате в гласовете на природозащитниците, там ще откриете поне седем-осем партии, организации и движения и няма да знаете на кого да вярвате. Не може да бъде сигурни кой е от тези, които ядат еврофондове и кой е от онзи, които наистина ги боли за чистата природа“, продължава преподавателят по право.

По тази причина на тотална обърканост и невъзможност вие да бъдете в пълна информационна яснота, си казвате: „Предпочитам да се обърна към доброто старо познато. Аз просто вярвам на определен брой хора – това са моите роднини и приятели“.

Според доц. Таков по този начин се ражда мафиотската структура в обществото ни. У нас тя по-скоро била от мафиотски тип, доближаващ се до класическата мафия.

„Всеки от нас има в сърцето си едно такова раздвояване. Всеки от нас познава поне един, който е голям говедо, но в личните си отношения е безупречен. Всеки от нас познава дълбоко корумпиран човек, който се е отнесъл безкрайно човешки лично към нас. Вие си казвате сега: „Да го мразя ли или да го обичам?“ Кое от двете трябва да направите? Изборът е изключително тежък и няма общ отговор“, заяви доц. Кристиан Таков и допълни, че това е едно от нещата, които пречат на съдебната реформа да се случи веднага и незабавно. 

Частта от дискусията "Съдебната реформа - А сега накъде?" , в която говори доц. Кристиан Таков, може да чуете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама