Сувенири, шевици и грънци на „Базара на занаятите” в Шумен

16:43, 11 май 16 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майстори от Регионалната занаятчийска камара показват изделията си на открития днес „Базар на занаятите” в градинката до сградата на Община Шумен.

Предлагат се атрактивни изделия от дърво, оригинални кожени и стъклени сувенири, глинени съдове, кошници и везани ризи и покривки.

Ученици от Школата по дърворезба при Общинския детски комплекс в Шумен пък са подредили щанд с изработени от тях предмети и на място демонстрират как се работи длетото.  



Майсторката на везмото Николинка Ангелова от разградското село Гецово за първи път е на шуменския базар и показва атрактивни капански шевици.

„Искам българската шевица да излезе от раклите на бабите и да присъства в домовете ни”, казва майсторката, която е успяла да вплете уникалните капански украси в обици, гривни, огледала, колиета, картички  и покривки.

Николинка разказва, че характерното за старите капанските бродерии са тъмните цветове и изображенията на фигури на животни и хора. Освен това типични са и кръстатия и сусмения бод, които майсторката се научила да шие, копирайки мотивите от булчинската риза на свекърва си.

Общо 25 занаятчии участват в базара в Шумен, който ще продължи до края на седмицата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама