Над 80 жертви при три терористични атаки за ден в Багдад (обновена)

16:53, 11 май 16 / Свят 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 80 души са загинали, а стотици са били ранени при три експлозии на коли бомби в Багдад.

По-рано бе съобщено за атентат, извършен на оживен пазар в багдадската столица. Местните медии съобщават, че взривът е причинен от кола-бомба. В този момент около колата е имало много хора. Загинаха над 60 души, а състоянието на редица ранени се оценява като критично.

Отговорност за атентата пое „Ислямска държава“. Информационната агенция "Амак", която подкрепя Даеш, съобщи, че атентатор самоубиец е имал за мишена среща на бойци от шиитски милиции.

По-късно днес още две коли бомби убиха десетки цивилни в различни квартали на столицата, съобщиха полицейски източници.

Едната бомба е взривена на входа на квартал Кадимия, който се намира в северната част на столицата. Най-малко15 души са загинали, а 33 са ранени. В квартала живеят предимно шиити.

Другата кола бомба е взривена до търговски център в сунитски квартал в западната част на Багдад. Седем души са убити, а 20 са пострадали. Източниците поясниха, че се очаква броят на загиналите и ранените от двата атентата да нарасне.

Все още никой не е поел отговорност за последните две атаки, но се предполага, че отново зад тях стои Даеш.

Битката с "Ислямска държава" разпали още повече конфликта между привържениците на различните клонове на исляма в Ирак, най-вече между сунитите и шиитите. Това насилие застрашава да подкопае усилията на оглавяваната от САЩ коалиция за прогонване на групировката от обширните райони в Северен и Западен Ирак, които завзе през 2014 г.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама