Референдумът на "Шоуто на Слави" мина в правната комисия с въпрос по-малко

17:05, 11 май 16 / Политика 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На съвместно заседание с правната комисия и тази по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите бяха одобрени пет от шестте въпроса за референдума, иницииран от екипа на "Шоуто на Слави", предаде репортер на София Topnovini.bg.

Правната комисия не одобри въпроса за дистанционното електронно гласуване с мотивите, че вече имаше референдум по темата. Той отпадна с 3 гласа "за", 2 "против" и 9 "въздържали се". За цялостния вариант на референдума, състоящ се от 5 питания гласуваха 10 депутати "за", двама "против" и без "въздържали се". Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите подкрепи и 6-те въпроса с 8 гласа "за".

Все пак правната комисия ще направи предложение Народното събрание да вземе решение относно въпроса за електронното гласуване. Решението на пленарна зала предстои да бъде взето утре.

В края на 2015 г. Веселин Марешки и „Шоуто на Слави“ инициираха подписки за провеждането на допитвания, като част от въпросите, свързани с реформата в политиката, се припокриват.

Исканията на Слави Трифонов са да има 120 депутати, вместо сегашните 240. Депутатите да работят до 2 мандата, да се въведе задължително гласуване, драстично да се свие държавната субсидия за партиите, както и хората да избират пряко съдии, прокурори и началници на полицейски управления. От „Шоуто на Слави“ внесоха в Народното събрание близо 700 000 подписа.

По време на заседанието сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов представи отново шестте въпроса, като обясни, че според тях начинът, по който функционира българската държава и Народно събрание не е добър. По думите му народните представители трябва да се избират мажоритарно с абсолюютно мнозинство. Според него пренамаляването на бройката на депутатите ще бъде по-тясна цедка и така партиите ще внимават кой предлагат. 

"За задължителното гласуване на изборите и референдумите най-добре е българският народ да каже. Задължително трябва да има дистанционно електронно гласуване. Организацията на изборите в България и чужбина е ужасна. В тази бедна държава 11 лв. субсидия за глас са много за партиите, това е цинизъм. Предлагаме да е 1 лв.", подчерта Йорданов.

Филип Попов от БСП пък посочи, че са "за" произвеждането на национален референдум по важни въпроси, но в случая в закона за прякото участие на гражданите е записано, че не се произвеждат референдуми по въпроси, които са от комптетентността на Велико народно събрание. Според него част от въпросите са именно такива, а така се рискува да се приемат решение в противоречие с Конституцията. От БСП предложиха да бъде сезиран Конституционния съд за тълкуването на въпросите, така че да стане ясно кои от въпросите са от компетенциите на Велико и кои от обикновено Народно събрание. 

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви, че подкрепят провеждането на референдума, тъй като са вложени много енергия и подписи. "Колкото повече референдуми, толкова по-добре", добави Делчев.

Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че за тях е важно хората да кажат своето "да" или своето "не". "Подкрепяме без коментар и претенции за корекции по въпросите", уточни Стоянова. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) допълни, че изразяват резерва за електронното гласуване, тъй като по този въпрос била изразена волята на хората. Според него това НС поело ангажимента и вече имало приети текстове за дистанционното електронно гласуване. По думите му повторното задаване на въпроса би довело до отклонения във волята на суверена. 

"Патриотичният фронт" също подкрепи текста, но за конституционната допустимост уточни, че трябва Конституционният съд да реши. Кирил Добрев от БСП запита пък какво значение има колко депутати ще мразят хората. Според него дали са по-малко или повече, обществото така или иначе ще си ги мрази. 

В края на миналия месец комисията по вътрешна сигурност и обществен ред одобри без корекции въпросите на референдума. Девет души от ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок гласуваха в подкрепа на референдума. Двама от БСП пък се въздържаха. 

Гроздан Караджов от гражданската квота на Реформаторския блок бе остър в изказването си и призова да не се говори за популизъм, тъй като миналата седмица от ГЕРБ защитавали задължителното гласуване. "Това е урок, че трябва да слушаме какво ни казват хората. Ако въпросите са добри, ще излезе добър резултат. Ако са сгрешени, ще си вземем бележка", уточни той.

Политологът Владимир Брезоев заяви, че е безспорен авторитетът на шоуто, но не може да бъде пропиляван като импулс. Според него намаляването на представителността е в ущърб на българските граждани, а това е безсмислено за функционирането на българската държава. На заседанието се чуха и реплики за държавен преврат. 

Тошко Йорданов накрая отново взе думата и заяви, че вече се наслушал на партийно говорене, но депутатите не били богове и не са над обществото. 

"Нямате право да махате въпроси. Не може да предполагате отговорите. Представителността на референдума е по-голяма от вашата в тази зала. Референдумът на президента не беше валиден. Ако имаше достатъчен брой хора, които бяха отговорили с "не", тогава нямаше пак да поставяме този въпрос. Законът не е свещена крава, вашата работа е да го променяте. Не сте императори или по-умни от останалата част на българския народ", каза още Тошко Йорданов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама