В Котел отвори врати Център за подкрепа и развитие на деца

18:02, 11 май 16 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) откри в Котел Център за подкрепа и развитие на деца. В официалната церемония участваха заместник областният управител Камен Костов, Мария Хесус Конде - представител на УНИЦЕФ за България, кметът на Община Котел Коста Каранашев, Калоян Дамянов – съветник на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, Тотка Костова – директор на РДСП-Сливен, представители на УНИЦЕФ и на фирмата, обзавела центъра.

Центърът за подкрепа и развитие на деца представлява комплекс от социални услуги, свързани с превенция на попадането на децата на улицата и отпадане от училище, както и социална рехабилитация и интеграция на децата. Ще се предоставя също подкрепа за деца и младежи в конфликт със закона. Предвижда се пилотиране и на социално предприятие.

Новият център включва още програма за ранно детско учене за деца от уязвими семейства на възраст от 3 до 4 години, които не посещават детска градина. Програмата предоставя полудневни образователни занятия за деца с цел насърчаване на тяхното развитие и подготовка за преход към детската градина или задължителната предучилищна подготовка.

„Този център представлява разширение на предоставяните от УНИЦЕФ услуги по социална закрила - с фокус към по-голяма равнопоставеност и подкрепа за най-уязвимите деца. Целите на центъра са много амбициозни, така че за реализирането им УНИЦЕФ ще разчита на ангажираността на местните, регионалните и националните власти. Само така можем да гарантираме, че тази услуга ще бъде устойчива за повече от една година и ще работи дългосрочно в най-добрия интерес на децата,“ заяви Мария Хесус Конде.

Камен Костов благодари на УНИЦЕФ-България, които подкрепят диалога и действията, насочени към предоставянето на иновативни услуги в областта и пожела успех на новия център. Той заяви категоричната подкрепа на институцията, която представлява, за всички добри инициативи в полза на развитието на децата.

Центърът е създаден в партньорство между Детския фонд на ООН и институции на национално ниво: Министерството на правосъдието, Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, както и общините в област Сливен. Осъществява се с подкрепата на Френския национален комитет за УНИЦЕФ, а управлението на центъра е възложено на Международна социална служба-България.

УНИЦЕФ предоставя финансиране за ремонт и оборудване на центъра, както и за неговата издръжка в рамките на една година и осигурява обучение на екипа. Финансирането от УНИЦЕФ възлиза на 359 000 лева. Домашният уют в Центъра за подкрепа и развитие на деца е предоставен от българското представителство на световноизвестна шведска фирма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама