10 страни против предложението на ЕК за промяна за заплащането на командировки

18:28, 11 май 16 / Свят 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентите на 10 страни не одобриха предложението, направено от Европейската комисия, за промяна на заплащането на командированите служители в ЕС, пише полският вестник Rzeczpospolita, цитиран от „Фокус“.

Брюксел иска да приравни социалните осигуровки и заплати на източноевропейските командировани служители с тези в Западна Европа.

На предложението се противопоставиха България, Полша, Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва и Румъния.

Процедурата е нововъведение в Лисабонския договор и дава повече правомощия на националните парламенти да влияят върху решенията на ЕС. От години по-богати западни държави, като Франция, Германия, Белгия и други, се оплакват, че източноевропейски командировани работници, предимно в строителството и високите технологии, подбиват пазара на труда с по-ниски заплати. Това е възможно, защото европейската директива позволява техният работодател да плаща по-ниски данъци и осигуровки у дома, вместо по стандартите на приемащата страна, където служителят работи и се ползва от здравни и социалноосигрителни права.

Затова белгийският комисар по социалните въпроси Мариан Тейнсен предложи поправки в директивата под мотото "еднаква работа, еднакво заплащане". Обещанието за реформата бе дадено от самия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

„Жълтият картон“ за ЕК означава, че Комисията ще трябва да анализира проекта си и да оправдае неговото продължаване, изменение или оттегляне. „Това е силен сигнал, че предложението се разглежда не само като нарушение на принципа на субсидиарност, но също така и като израз на дълбоката загриженост на националните парламенти, че предложението на Комисията нарушава идеята на вътрешния пазар и конкурентоспособността на Европа“, заяви полският министър на труда и социалната политика Елжбета Рафалска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама