Откриха 25-тите Друмеви театрални празници в Шумен

19:10, 11 май 16 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Шумен Любомир Христов и директорът на шуменския театър Илия Раев откриха официално XXV-то издание на Друмевите празници.

Програмата пред театъра започна с великолепно изпълнение на младежите от ансамблите за народни танци "Звънче", "Мадара" и "Луди млади" към СОУ "Сава Доброплодни".

Фестивалът превръща Шумен в център на театралния живот на България през тези дни. Много от съвременните драматурзи са свързали творческата си биография със сцената на нашия театър, каза в словото си Любомир Христов.

Той и директорът Илия Раев запалиха традиционния огън на фестивала, с което бе дадено и официалното му начало.



В категорията за нови български пиеси “Прочин на маса” са селектирани три текста. Тяхното представяне е на 13 май от 11 часа в къща-музей “Добри Войников”.

В конкурсната програма на фестивала участват 13 спектакъла, две са пиесите в съпътстващата програма. 

В категория „Авторски прочит“ ще се състезават три пиеси, подбрани от общо 33 представени текста. Това са “Безпътен влак”, “Кота 506” и “Адажио”.



Журито на фестивала е в състав - председател театроведът проф. д-р Камелия Николова и членове писателят Георги Господинов, актьорът Йосиф Сърчаджиев, режисьорът Стайко Мурджев и сценографката Огняна Серафимова.

В рамките на програмата на театралния форум на 12 май писателят Георги Господинов ще се срещне със студенти от Шуменския университет. Втората дискусия с твореца е предвидена също в четвъртък от 17.30 часа в камерната зала на ДКТ "Васил Друмев".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама