Хуманитарната гимназия в Добрич отбеляза своята 157-годишнина

19:13, 11 май 16 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Добрич отбеляза своята 157-годишнина с празнично шествие до паметника на Светите братя в центъра на града.

Там бяха наградени най-изявените през годината ученици. Снежана Тодорова Стоянова от 8 а клас получи тази година наградата „Ивайло Петров". Призът на името на писателя, който е възпитаник на учебното заведение и почетен гражданин на Добрич, е учреден през 2006 година и се връчва на ученици от гимназията.

Снежана Тодорова е автор на стихове, отличени с призови места на национални литературни конкурси и състезания от различни области на знанието.

Ученици и преподаватели от гимназията положиха цветя на паметната плоча на първото взаимно училище, открито в Добрич през 1859 година. Неговият първи учител Иван Попхристов Кършовски организира първото честване на 24 май в града, произнасяйки патриотична реч, и провежда за първи път годишен изпит за завършващите ученици. 

В навечерието на патронния празник в Хуманитарна гимназия се проведе Ден на словото. В него взеха участие 25 ученици от 6 до 11 клас. Те представиха текстове в различни жанрове, свързани с обучението по литература, със собствено творчество или любими произведения от различни автори. Културната проява се провежда вече втора година, като идеята е да стане традиционна за Хуманитарна гимназия през месец май. Начинанието цели да подкрепи четенето като една от основните и важни за процеса на обучение дейности, а също и да разкрие възможностите за въздействие на художественото слово върху младото поколение, да възпитава и да гради естетически вкус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама