Гърмен излезе отново на протест срещу незаконните постройки

20:29, 11 май 16 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една година след събитията в Гърмен, жителите му излязоха на протест срещу бездействието на общината спрямо събарянето на ромските постройки, съобщава bTV. Протестът ще се провежда пред сградата на общинската администраци и е организиран от сдружение "Бъдеще за Община Гърмен". 

Десетки граждани се събраха и поискаха още да не се узаконяват ромски постройки, каквото предложение ще бъде внесено утре в общинския съвет. Те поискаха да бъдат съборени незаконните постройки в махалата край кв.”Кремиковци”. 

Протестът днес е подготовка за по-мащабно събитие, което ще се случи на 23 май. Тогава жителите на Гърмен ще отбележат една година от сблъсъците между българи и роми в селото. Те бяха предизвикани от забележка за силна музика и доведоха до кървава саморазправа, а по-късно и до събаряне на незаконни къщи. ДНСК издаде 124 заповеди за събаряне на постройки, но бяха премахнати само десетина. Кметът на селото Минка Капитанова коментира, че към момента нови незаконни къщи не са построени. 

В квартал "Кремиковци"  незаконните постройки, които са повече от 100, сега се ремонтират, като кметът е предложил изготвяне на подробен устройствен план на махалата, след което да започне процедура по купуване и узаконяване на имоти. Идеята обаче е срещнала отказът на общинските съветници.

„Ама не може вече това да продължава една година, не може значи сега в момента, че правителството пада и се опитват пак да напънат, и се опитват пак да правят, защото изчакаха да стане проблема в Раднево”, коментира ромският лидер там Юлиан Герасимов пред медията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама