Студенти мериха сили на олимпиада по езикова култура в Шуменския университет

20:56, 11 май 16 25 731 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти на ШУ „Епископ Константин Преславски” премериха сили на олимпиада по езикова култура. Лингвистичната надпревара бе организирана от преподавателите в Катедрата по български език проф. Добринка Даскалова и Румяна Русинова.

Проверката на знанията на студентите бе поверено на жури, в което участваха деканът на Факултета по хуманитарни науки проф. Ивелина Савова, проф. Марияна Стефанова и доц. Велка Попова.



Радвам се, че възраждаме една традиция, каза на откриването проф. Даскалова и пожела успех на участниците.

Целта ни е да помогнем на добрите студенти да се усъвършенстват, защото само най-добрите успяват, отбеляза проф. Савова и даде старт на олимпиадата.

За да докажат колко добре познават тънкостите на езика, един срещу друг се изправиха два отбора – „Дискурс”, в който участваха студенти от специалностите Журналистика и Връзки с обществеността,  и „Норма”, където бяха студенти Българска филология и Български език и история.

Състезанието протече в два етапа – практическа и теоретична част.

В първия кръг студентите трябваше да се справят с 21 въпроса, свързани с правопис и пунктуация за 45 минути.

След това те трябваше да отговарят на теоретични въпроси, свързани с развоя на българския език и особеностите му.

С 2 точки преднина на финала победители в олимпиадата станаха отбор „Норма”. Те получиха подарък книга и сертификат за участие.

Ивана Славчева и Даяна Петрова пък получиха по един брой от списание „Любословие” като награда за индивидуално представяне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама