Министърът на регионалното развитие подписва финансовото споразумение за 370 млн.лв за градски проекти

07:22, 13 май 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членовете на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 одобриха предложения подход за инвестиционна стратегия, която ще осъществява Фонд Мениджъра на финансовите инструменти в България. Дадоха мандат на министъра на регионалното развитие и благоустройството да подпише финансово споразумение с Фонд Мениджъра за ресурса определен в ОПРР - близо 370 млн.лв., за влагане чрез нисколихвени кредити, гаранции и дялово участие в проекти с фокус градско развитие и туризъм.

Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова пред журналисти след заседанието на Комитета във Велико Търново. Тя информира, че е бил одобрен и планът за оценка, чрез който се проследява ходът на изпълнението на програмата. Към момента изцяло сме в сроковете за изпълнението ѝ и няма причини, които да създават рискове и предизвикателства пред програмата, каза тя.

В отговор на журналистически въпрос министър Павлова уточни, че неправителствените организации също могат да получат финансиране чрез финансовите инструменти. С помощта на финансовия инженеринг могат да бъдат финансирани стотици проекти, тъй като при тях има възвръщаемост на средствата, които в последствие се реинвестират в нови проекти, каза Лиляна Павлова.  Предвид факта, че през този период имаме няколко пъти по-голям стартов капитал за финансов инженеринг - 370 млн. лв., очакваме да бъдат реализирани много и най-различни и креативни проекти. Те могат да бъдат изпълнявани както в партньорство с общината, така и самостоятелно от фирми или неправителствени организации.

Министър Павлова представи пред журналистите новия подход за оценка и контрол на проектите, които ще се финансират през новия програмен период на ОП „Региони в растеж“ и ролята на междинните звена при изпълнението на градските проекти. Всичките 39 града, които са допустими бенефициенти по първата приоритетна ос – за градско развитие, са подали в срок инвестиционните си програми, съобщи министър Павлова и допълни, че 29 от тях, които са подадени по-рано, вече са одобрени от Управляващия орган на програмата.

Одобрената инвестиционна програма на Велико Търново включва проекти за 44 млн. лв. за подобряване на градската среда, информира кметът на общината Даниел Панов. Той обясни, че зоната около Старото военно училище ще бъде обновена, като за проектирането ще бъде обявен международен конкурс. Идеята е зоната да се превърне в новото Ларго на града, каквото той все още няма. В него ще се включват значими сгради, като ще бъдат изградени информационен и конгресен център и военен музей. Около 40 улици в старата част на града също са включени в инвестиционната програма и ще бъдат реставрирани.

Парите, които Европейският съюз отделя за пътища, са все по-малко тъй като приоритетите му вече са насочени към друг тип инфраструктура – образователна, културна, финансов инженеринг, повишаване на заетостта. АМ “Черно море“ също е в списъка на правителството за стратегически пътни проекти, но преди него приоритет са АМ „Хемус“, направлението София-Калотина, Русе- Велико Търново, тунелът под връх Шипка. Приоритет имат по-натоварените пътни участъци, а статистиката показва, че в този участък няма достатъчен трафик, който да осигури възвръщаемостта на инвестицията.

В отговор на въпрос министър Павлова съобщи, че вече са предоставени средства и се работи по пътния възел на обхода на Бургас, който ще разтовари трафика през активния летен сезон. Подкрепата от страна на държавата за този проект ще продължи през тази и следващата година, за да може той да бъде завършен, допълни тя.

В момента започва строителството на малкия тунел, който е част от проекта за изграждане на обходен път на Габрово и тунел под връх Шипка, информира министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама