"100 каба гайди" пристигат за първия Народен събор в Пловдив

07:55, 14 май 16 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"100 каба гайди", ансамбъл "Родопа" и ансамбъл "Тракия" са част от участниците в първия Народен събор в Пловдив, който започва днес. В два поредни дни над 2300 участниците от цялата страна ще пеят и танцуват на две сцени в парк "Лаута" от 10 до 22 часа. Мащабната проява се провежда по инициатива на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров, по идея на Димитър Михов и с подкрепата на Община Пловдив.

"Целта ни е съборът да стане ежегоден и все по-добре организиран до 2019-та, когато Пловдив ще бъде културната столица на Европа", заяви Димитров.

"Парк "Лаута" се превръща в открита сцена за култура", заяви зам.-кметът по култура и туризъм на Община Пловдив Амелия Гешева. Тя подчерта, че районните кметове все повече показват отношение към цялата политика на Община Пловдив, включително и в областта на културата.

Звуците на гайдата на Радослав Иванов от Брестовица и певиците Петя Георгиева и Елена Михова ще огласят днес парка с изпълнението на родопски песни. А в неделя вечерта публиката на първия Народен събор в Пловдив ще се докосне до магията на българския фолклор благодарение на оркестър "100 каба гайди", ансамбъл "Родопа" и ансамбъл "Тракия".

Колоритът на празника ще се допълва от майстори-занаятчии, които също се включват в събитието с щандове на своите произведения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама