Нормално е да сезираме КС за рефендума на Слави Трифонов, каза Цветанов

09:33, 14 май 16 / Политика 25 293 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На коалиционната среща, провела се вчера в Народното събрание, ГЕРБ, Реформаторският блок и “Патриотичният фронт” са обсъждали да сезират Конституционния съд заради някои от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов и екипа му. Това каза пред “Нова телевизия” зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

“Това е съвсем нормалната законова форма, или депутатите, или президентът, да сезираме Конституционния съд с подобно допитване дали няма да нарушим Конституцията и дали някои от въпросите не са от компетенциите на Велико Народно събрание”, каза той.

Снощи пред БНТ президентът Росен Плевнелиев заяви категорично, че ако народните представители не сезират КС, той ще го направи.

Окончателно решение депутатите ще вземат “в следващите седмици”, каза Цветанов.

Той съобщи още, че в края на работния ден във вторник коалицията ще обяви как ще гласува по ветото на държавния глава на текстове от Изборния кодекс. Цветанов потвърди, че се обсъжда ветото на бъде отхвърлено, а по-късно да бъдат внесени коригиращи текстове. Такова решение би удовлетворило “патриотите”, които заявиха, че ако ветото бъде прието, те ще напуснат властта. “Всяка една от парламентарните групи се отнася сериозно относно стабилността, която трябва да имаме в държавата”, увери той.

Във връзка с излизането на АБВ от властта, Цветанов допусна, че партията е планирала точно този ход на прага на президентския вот с цел натрупване на политически дивиденти. Зам.-шефът на абевейците, който бе в студиото, пък призова “да не се говори така юнашко от наше име”.

В коментар на вчерашното предложение на ДСБ Росен Плевнелиев да бъде кандидатура за президент на всички проевропейски сили, Цветанов видя в хода “хаотична непоследоствателност и обърканост”. Според него Радан Кънев е търсил медийно внимание с това предложение. “Това е негово лично решение, за да може да търси някаква легитимност за някаква президентска кампания”, заключи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама