Цацаров поиска да няма полиграф, който да проверява експертите в ИВСС

10:13, 14 май 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров възрази срещу предложението почтенността на експертите към Инспектората на Висшия съдебен съвет да се проверява с полиграф. "Резултатът от полиграфа в 90% от случаите се оказва...ясно какво", каза той.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов подкрепи Цацаров във възражението му, а той му върна услугата, като потвърди позицията на Панов, че някои от функциите, които се предлага да имат общите събрания на съдиите изземват административни такива на председателя на съда.

В момента Висшия съдебен съвет обсъжда вторите промени в Закона за съдебната власт. Очаква се днес кадровиците да излязат с позиция, която да представят на Съвета за съдебна реформа, който ще се проведе на 16 май.

В проекта за ЗСВ една от мерките за проверка на почтеността на експертите в ИВСС, както и за всички магистрати предвижда това да става чрез полиграф. Също така се предлага деклариране и проверка на обстоятелствата свързани с имуществото и конфликта на интереси.

Цацаров поиска още да отпадне от Кодекса за социално осигуряване и от ЗСВ привилегията следователите, които могат, да се пенсионират на 57 години и да получават както пенсии, така и заплати, тъй като приключването на трудовата им дейност става на 65 години.

"Имаме възражение срещу тази несправедливост. Тази привилегия трябва да се ликвидира, защото я няма нито за съдии, нито за прокурори", заяви главният прокурор.

Също така Цацаров се притесни, че има възможност за скрита форма на политическо влияние на съда, ако се приеме предложението общинските съвети да участват в подбора на съдебните заседатели и предложи този текст от проекта на ЗСВ да отпадне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама