Голям интерес към народния събор в пловдивския квартал "Тракия" (снимки)

11:15, 14 май 16 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голям интерес се забелязва още след първите 60 минити от началото на първия Народен събор в Пловдив, който започна днес. В два поредни дни над 2300 участниците от цялата страна ще пеят и танцуват на две сцени в парк "Лаута" от 10 до 22 часа. Мащабната проява се провежда по инициатива на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров, по идея на Димитър Михов и с подкрепата на Община Пловдив. 



"Целта ни е съборът да стане ежегоден и все по-добре организиран до 2019-та, когато Пловдив ще бъде културната столица на Европа", заяви Димитров.

Колоритът на празника допълват майстори-занаятчии, които също се включват в събитието с щандове на своите произведения. Могат да се купят народни носии, грънци, дървени изделия, картини, ковано желязо и още най-различни стоки. 



Барбекютата в обновения парк Лаута, който пред последните четири години беше преобразен, също са запалени. Кюфтета и кебапчета цвърчат на скарите, за радост на гладните пловдивчани. Слънчевото време предразполага още хора да се присъединят към събора следобед, още повече, че днес е работен ден.



Звуците на гайдата на Радослав Иванов от Брестовица и певиците Петя Георгиева и Елена Михова са едни от участниците, който ще огласят днес парка с изпълнението на родопски песни. Програмата обаче е интересна и наситена през целия ден.  



Утре вечерта публиката на първия Народен събор в Пловдив ще се докосне до магията на българския фолклор благодарение на оркестър "100 каба гайди", ансамбъл "Родопа" и ансамбъл "Тракия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама