Протест в София, Флоренция и Париж срещу изгарянето на отпадъци

15:31, 14 май 16 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група граждани от инициативата „Не на изгарянето на отпадъци в София“ организираха акция за солидарност към протеста на майките във Флоренция срещу проект за за инсталация за горене на отпадъци в техния град. Те се събраха в градинката на Кристал, за да изразят своята позиция срещу проекта на Столична община за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София и да покажат солидарност с гражданите на Флоренция.

Протестиращите носеха плакати с надписи - "Не горете нашето бъдеще" и "Спри фабриката за рак". Те ще заснемат и кратки видео-послания за солидарност към Флоренция. Солидарност към Флоренция ще изразят и парижани, които също за застрашени от проект за изгаряне на отпадъците в Париж.

 "С акцията в София ние, гражданите, за пореден път ще изразим несъгласието си с проекта на Столична община за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София. Настояваме за широко обществено обсъждане на екологичните, здравните и икономическите рискове, свързани с проекта, наред с подробна оценка на разходите и ползите от проекта и сравнение с алтернативни подходи към управлението на отпадъците, например действително работещо разделно събиране и интензивно рециклиране", се казва в съобщение от инициативата „Не на изгарянето на отпадъци в София“.

Според тях главните рискове, свързани с проекта за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София, са свързани с допълнително замърсяване на въздуха в столицата, което ще причини инсталацията. Те се опасяват и от това, че чрез изгаряне ще се унищожат над 180 000 тона ценни суровини. Също така разходите за поддръжка на съоръжението, които ще трябва да дойдат от бюджета на Столична община, алармират  от „Не на изгарянето на отпадъци в София“.

На 22-ри март тази година гражданите от инициативата  „Не на изгарянето на отпадъци в София“ връчиха златен противогаз на заместник-кмета на Столична община Мария Бояджийска като "награда" за приноса към замърсяването на въздуха на столицата, заради плана да се изгарят 200 000 тона отпадъци на година в ТЕЦ-София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама