Кулинарни изкушения от цял свят изложиха на фестивал в Бургас (снимки)

15:59, 14 май 16 / Любопитно 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кулинарното богатство на държави от няколко континента стъпи в Бургас. Най-доброто от своята кухня представят държави като САЩ, Унгария, Полша, Израел, Индия, Румъния, Мексико, Дания, България. Инициативата е част от първия по рода си международен кулинарен фестивал "България посреща вкусовете на света", като Бургас е един от седемте български града, в които готвачите ще демонстрират своите умения.

Международният кулинарен фестивал беше открит в най-големия бургаски мол със специална церемония, на която присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, нейният съветник Живко Табаков, кметът Димитър Николов, посланици на държавите участнички и други.

Представянето на интересни блюда от различни точки на света ще продължи един ден. Своите умения в кухнята показаха и възпитаниците от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

Международният форум има и благотворителна кауза. Всеки от гостите имаше възможността да закупи специално изработен от децата на Бургас сувенир, а приходите от базара, както и средствата от символичната входна такса в размер на 3 лв., ще бъдат предоставени в подкрепа на Общинския фонд за семейства с репродуктивни проблеми в Бургас.

"Страхотно начало на летния туристически сезон. Това е едно наистина прекрасно събитие. Благодаря на организаторите за перфектната работа и на посланиците за тяхната логистична и морална подкрепа. Бургазлии са хора, които обичат да експериментират с вкусовете на съвременните кулинарни гозби. От името на града благодаря, че средствата, които ще бъдат събрани, ще влязат за подпомагане на инвитро процедурите в Бургас. По този начин ще дадем определен стимул за развитието на програмата", каза в словото си при откриването на фестивала кметът Димитър Николов.

От своя страна министър Николина Ангелкова се похвали, че за 9 месеца онлайн регистърът на туристическите атракции има 2 млн. и 800 хил. посещения. Преди великденските и гергьовденските празници сайтът е имал 300 000 уникални посещения.

Музикалните изпълнения на ПФА "Странджа", Бургаския духов оркестър, детски фолклорен ансамбъл "Радост" и детски народен хор "Трепетлика" към Общински детски комплекс -Бургас обогатиха програмата на събитието.

Кулинарният фестивал се организира със съдействието на Община Бургас и с партньорството на Министерството на туризма, GTC България, Кулинарна Академия HRC, Международен женски клуб и 18 чуждестранни посолства у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама