За втора поредна година Парад на ретро автомобилите върна в Русе носталгията по старите возила

16:35, 14 май 16 / Любопитно 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За втора поредна година Русе е домакин на Парад на ретро автомобили, който се провежда днес, 14 май.

Събитието е под патронажа на кмета на Община Русе Пламен Стоилов и се организира от общинската фондация „Русе – град на свободния дух“ като част от събитията на Уикенд туризъм.

Участие в тазгодишното издание заявиха 35 собственици на автомобили и мотоциклети от Русе, Варна, Бургас, София, Павликени, Габрово, Велико Търново, Шумен, Разград и Кубрат. Колите, които могат да се видят на парада, са от почти всички по-известни западни марки. Сред тях има "Мерцедес", "Опел", БМВ, "Рено" и "Фолксваген".

В проявата се включиха и атрактивни возила като ВАЗ, "Москвич", "Трабант", "Вартбург" и др.

Според утвърдените правила на Международната федерация за старинни автомобили, в подобен тип прояви могат да участват самоходни коли от всички видове на повече от 20 години.

Регистрираните за участие ретро возила са създадени в периода между 1906 – 1986 година.

Сборният пункт на атрактивното събитие отново е паркингът пред сградата на НАП, като преди това возилата дефилираха и по улиците на града. Любителите на класическите возила ще имат възможност да разгледат и да се снимат с уникалните коли.

Тази година в парада взема участие и болидът, който след дни ще потегли за състезанието Shell eco-marathon в Лондон, изработен от студенти и преподаватели на Русенския университет. 

Двама млади учени от Русенския университет показват своите лични олдтаймери. 

Докторът по икономика Петър Пенчев представя пред публиката своя ситроен, модел 1933 година. Автомобилът е произведен през 1956 година и е закупен за нуждите на българското посолство в Алжир. През 1980 година колата вече е в България, а от 2011 – в Русе. Петър Пенчев прави тотална реставрация на автомобила, до последния детайл.  Фолксваген Голф GTI, модел 1979 година, изоставен в окаяно състояние в двора на къща, привлича погледа на Павел Стоянов от Транспортния факултет на Русенския университет преди година и половина. Днес автомобилът е регистриран и е в движение, като преди това е напълно разглобен, почистен, пребоядисан и с отремонтиран двигател. За времето си тази кола е била сред най-бързите серийни автомобили. И днес със своите 810 килограма голфът ускорява от 0 до 100 километра за около 8.2 секунди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама