Илиана Йотова: В Европа смятат, че е много рано да паднат визите за турските граждани

19:13, 14 май 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преобладаващото мнение в Европейския парламент е, че е твърде рано да се освободи визовият режим за турските граждани. Това каза евродепутатът от БСП Илияна Йотова в ефира на БНР. Тя подчерта, че Европейската комисия не е могла да представи „достатъно разумни, добре аргументирани причини” за такова решение.

„Не можа да ни убеди, че това е решение, което не се взима под натиск, не можа да ни представи политически анализ какви са последствията да не стане още по-голям проблемът, така както го подценихме очевидно през 2010-2011 г.”, каза евродепутатът.

Според Йотова, националните парламенти също трябва да се произнесат дали Анкара е изпълнила ангажиментите към Европейската комисия, преди да паднат визите за турски граждани в Европа.

„Турция сега е в по-силната позиция при преговорите с Европейския съюз за отпадане на визите”, пък каза ръководителят на Институт за политически изследвания, базиран във Вашингтон Сонар Кагаптай.

Той подчерта, че Европа много силно се нуждае от сделка с Анкара, за да реши проблема с бежанците и това позволява на президента Реджеп Ердоган „по-предизвикателно поведение”:

„Мисля, че Ердоган демонстрира такова поведение, защото Европейският съюз настоява за клаузи като укрепване на демокрацията”, каза екпертът.

И даде за пример как Европа настоява журналистите да не се пращат в затвора, ако публикациите им не се харесват на властта. „Това е една от причините, заради която министър-председателя Давутоглу беше отстранен. Това са клаузи, които Ердоган не харесва. Той иска проста сделка – турските граждани да могат да пътуват свободно в Европа, а Турция да прибере всички бежанци, които са влезли в Гърция нелегално”, посочи още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама